Moskeerne bag sløret

V-ordfører: Riv moskéen ned og udvis imamerne

Venstres integrations- og udlændingeordfører vil komme problemerne til livs med inspiration fra håndering af rockerne og eksempler fra udlandet.

- Min personlige reaktion er, at man bør rive moskéen ned og udvise imamerne. Men det skal selvfølgelig ske indenfor rammerne af den danske lovgivning.

Sådan lyder det fra Venstres integrations- og udlændingeordfører Marcus Knuth efter at TV 2 mandag kunne afsløre, at forældre i moskéen på Grimhøjvej i Aarhus bliver instrueret i at slå deres børn, hvis de ikke beder til Allah. Ved brug af skjult kamera dokumenteres det, at en gæsteimam fra København, der er på besøg i Grimhøjmoskeen, detaljeret forklarer, hvordan børn skal slås i opdragelsesmæssig sammenhæng.

- Frygt Allah, brødre og søstre, lær jeres børn Salah (at bede red.). Det er obligatorisk for jer at lære dem at bede, fra de er syv år. Og endda at slå dem, hvis de ikke laver Salah, når de er 10 år, siger imamen på de skjulte optagelser.

Risikerer at radikale mødes andre steder

Samtidig erkender Marcus Knuth, at det ikke nødvendigvis er den nemmeste løsning at lukke moskéen. For ellers risikerer man, at de mest radikale tilhængere mødes andre steder, hvor det kan være endnu sværere at finde ud af, hvad der sker.

- Det er en meget omfattende problemstilling, som vi desværre har set er blomstret op igen over de seneste par år. Derfor skal arbejdet også være meget grundigt, således at vi kommer alle dele af det til livs, siger han.

Tidligere ville Venstre ikke jævne moskeen med jorden

Sidste år udtalte Venstres daværende ordfører på området, den senere skatteminister Karsten Lauritzen, at man ikke løser problemet ved at jævne Grimhøjmoskeen med jorden:

- Jeg tror ikke, man løser problemet i Grimhøj ved at lukke lokalerne og jævne bygningen med jorden. For det er de mennesker, der prædiker og har deres daglige gang og holdninger, der er problemet. Dem bekæmper vi bedst ved at tage en debat omkring det og udfordre dem i offentligheden i stedet for at drive dem under jorden, sagde Karsten Lauritzen dengang til Politiken.

Og den udtalelse viser, hvor svært emnet er, ifølge Marcus Knuth. Han vil også kigge på opholdsgrundlaget for imamerne. Og han vil ikke udelukke en lukning af moskeen kan komme på tale.

- Jeg siger ikke, at lukning bør være den eneste løsning, men den burde være én af de løsninger, som vi kigger på, Imamerne er desværre utroligt gode til at udnytte vores frihedsidealer og lovgivning imod os selv. For de ved præcis hvor grænsen går. De tiltag, der skal komme skal være utroligt gennemtænkte, siger han.

Inspiration fra rocker-sager og udlandet

Men det er ikke umuligt at finde sådanne tiltag, hvis det står til Marcus Knuth.

Marcus Knuth vil blandt andet lade sig inspirere af udlandet. Eksempelvis Tyskland, hvor myndighederne gør det svært for udenlandske imamer at komme til landet for at prædike.

Han henviser også til, hvordan myndighederne eksempelvis har brugt andre metoder til at komme rockerne til livs.

- Det er alt muligt andet end den direkte kriminalitet, for eksempel et kig på deres økonomi og en hel række af tiltag. Den kreativitet kan man også bruge, når vi skal komme de radikale miljøer til livs, siger han.

Første afsnit af programserien 'Moskeerne bag sløret' sendes tirsdag d. 1. marts klokken 20.50 på TV 2. Allerede nu kan du se første afsnit på TV 2 Play.