Politik

Pape fik sit ønske opfyldt: 'Løkke står historisk svagt'

Politikerne står nærmest i kø på de sociale medier for at kommentere Eva Kjer Hansens afgang som minister.

Den konservative partiformand, Søren Pape Poulsen, har lørdag formiddag fået sit ønske opfyldt.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er trådt tilbage efter flere dages pres mod hende fra rød blok og Det Konservative Folkeparti.

Søren Pape Poulsen have tidligere lørdag meldt ud, at han ville holde pressemøde på Christiansborg klokken 10, hvor han ville have talt om forhandlingerne på Marienborg.

Men efter meldingen fra Eva Kjer Hansen er det blevet udsat på ubestemt tid.

I stedet kommenterer den konservative formand tilbagetrædelsen på Facebook.

- Tirsdag aften i denne uge meddelte vi, at vi ikke længere havde tillid til miljø- og fødevareministeren, da ministeren ikke har givet offentligheden et retvisende billede af konsekvenserne af landbrugspakken.

- I dag kan vi konstatere, at hun har valgt at trække sig. Den beslutning tager vi til efterretning. Som vi hele tiden har sagt, så støtter vi fuldt ud op om statsministeren og Venstre-regeringen, og nu vil vi se fremad.

Tirsdag aften i denne uge meddelte vi, at vi ikke længere havde tillid til miljø- og fødevareministeren, da ministeren...

Posted by Søren Pape Poulsen on Saturday, February 27, 2016

Tilfredshed i rød blok

På de sociale medier vælter den ind med reaktioner oven på nyheden.

En af dem kommer fra SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, der trods glæden over, at Eva Kjer Hansen ikke længere skal være minister, ærgrer sig over, at landbrugspakken er blevet stemt igennem.

- Nu må vi så arbejde for en bedre balance - og jeg håber på en minister, der vil det brede samarbejde i Folketinget. Det vil være bedst for miljøet, naturen, landbruget og ikke mindst demokratiet, skriver Pia Olsen Dyhr på Facebook.

Landbrugsminister Eva Kjer trækker sig nu. Godt for folkestyret, at hun nu tager konsekvensen af at have givet...

Posted by Pia Olsen Dyhr on Saturday, February 27, 2016

Nicolai Wammen, der er politisk ordfører hos Socialdemokraterne stikker på Twitter til statsministeren:

- Kjers afgang efterlader historisk svag LLR (Lars Løkke Rasmussen, red.).

Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen takker Det Konservative Folkeparti for at stå fast og være en del af et flertal, der udtrykte mistillid til den nu tidligere miljø- og fødevareminister.

- Så trak Eva Kjer sig endelig. Det var på tide. Vi kan ikke have ministre, der lyver for offentligheden. Tak til de konservative for at stå fast.

Så trak Eva Kjer sig endelig. Det var på tide. Vi kan ikke have ministre, der lyver for offentligheden. Tak til de konservative for at stå fast.

Posted by Johanne Schmidt-Nielsen on Saturday, February 27, 2016

Hos Alternativet vælger Uffe Elbæk at gå uden om hovedpersonerne i de seneste dages højspændte politiske drama.

- Og lad os så komme videre med en bæredygtig og progressiv landbrugs- og miljøpolitik. Andet kan vi ikke være bekendt.

Den radikale leder Morten Østergaard kalder det ”naturligt”, at Eva Kjer Hansen træder tilbage.

- Man kan ikke være minister mod et flertal i Folketingets vilje og derfor naturligt at Eva Kjer endeligt trækker sig. Og ros til Søren Pape for at holde fast i, at vi man ikke kan drive politik uden tillid til de oplysninger man får. Det handler om ordentlighed.

Man kan ikke være minister mod et flertal i Folketingets vilje og derfor naturligt at Eva Kjer endeligt trækker sig. Og...

Posted by Morten Østergaard on Saturday, February 27, 2016

Hos Liberal Alliance er landbrugsordfører Mette Bock ked af, at Eva Kjer Hansen træder tilbage som minister. Hun kalder hele forløbet absurd. Se interviewet med hende her.

Overblik: Eva Kjer Hansen og gyllegate

 1. 2015

  1. Blå blok indgår aftale om landbrugspakke

   Sammen med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative har regeringen indgået en aftale på fødevare- og landbrugsområdet, oplyser Miljø- og Fødevareministeriet. 

   Socialdemokraterne og De Radikale forlod forhandlingerne kort tid inden, aftalen faldt endelig på plads.

 2. 2016

  1. Medie: Landmænd står bag miljøministerens nye plan

   Ifølge BT har der været en usædvanlig tæt alliance mellem interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug og miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V). Avisen kan afsløre, hvordan store dele af Miljø- og Fødevareministeriets kommissorium for en ny plan for kommunernes vedligeholdelse af vandløb, mere eller mindre er kopieret fra et udkast fra interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug.

   Organisationen vil have kommunerne til at følge nogle retningslinjer, der er langt mere gunstige for landbruget, når de renser vandløbene.

   Oppositionspartierne SF og Socialdemokraterne mener, at sagen er meget alvolig og beskylder ministeren for at være landbrugets marionetdukke.

  2. Minister anklaget for manipulation af tal

   Konsekvenserne af den vedtagende landbrugspakke viser sig ikke at holde og landbrugsminister Eva Kjer Hansen beskyldes for at pynte på tallene. En gennemgang af et regnestykke omhandlende konsekvenserne af pakken viser, at særligt beregningerne for de første år er misvisende. Naturen vil lide større skade, end beregningerne viste. Det skriver Berlingske.

   Forskere påpeger, at det særligt er en regnemetode, hvor regeringen har lagt flere år sammen, der er problematisk. Forskerne mener, at beregningerne er lavet på et forkert grundlag. Eksempelvis er de seneste års positive miljøeffekter medregnet i regnestykket for 2016 samtidig med, at landmændene får lov til at bruge mere gylle eller kunstgødning.

   Med det in mente betvivles ministerens troværdighed og regerings samarbejdspartner Det Konservative Folkeparti truer med at ophæve samarbejdet omkring pakken.

  3. Notat betvivler ministeren

   Ifølge et notat fra forhandlingerne omkring landbrugspakken, som Berlingske er i besiddelse af, har Eva Kjer Hansen fra start af vidst, at regnemetoderne kan komme i konflikt med de gældende EU-regler.

  4. Landbrugspakke betyder en forringelse af miljøet

   En gennemgang udført for de blå partier dokumenterer, at landbrugspakken vil betyde en forringelse for miljøet. Det udløser ønsket om en eksperthøring og et samråd med ministeren.

   Sagen vækker også interesse i EU, hvor kommissionen følger sagen, da flere danske miljøorganisationer ytrer deres kritik omkring den. Organisationerne mener, at pakken overtræder EU-direktiver.

  5. Lars Løkke forsvarer pakke

   For første gang, siden sagen begyndte at rulle, giver statsminister Lars Løkke Rasmussen lyd fra sig.

   Statsministeren forsvarer den forestående landbrugspakke i flere indlæg på Twitter. Han skriver blandt andet:

   - Før FV (Folketingsvalget) lavede de blå partier en 16 pkt. plan for landbruget. Den har vi leveret - med respekt for miljøet. Fuldstændig som aftalt.

  6. Ministerium anklages for studehandel

   Miljø- og Fødevareministeriet mistænkes for at have imødekommet landbrugslobbyisterne hos Bæredygtigt Landbrug, der efterfølgende satte en stopper for en retssag. Enhedslisten kalder ministeren i samråd for at få klarlagt, om hun har indgået en politisk studehandel med Bæredygtigt Landbrug.  

    

  7. Eva Kjer Hansen indkalder blå partier til flere drøftelser

   Efter flere dages massiv kritik inviterer miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen nu partierne i blå blok til nye drøftelser om den udskældte landbrugspakke, som regeringen, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti blev enige om før jul.

    

  8. Landbrugspakken overlever: K vil supplere med miljøvenlige aftaler

   Efter et møde søndag aften hos miljø- og fødevareministeren ligger det fast, at landbrugspakken overlever. Men De Konservative vil kæmpe for at få en grøn tillægsaftale med.

  9. Forskere fastholder kritik

   Kritikken af ministerens præsentation af landbrugspakken skærpes ved en tre timer lang høring, hvor flere forskere slår fast, at hun har ageret ‘vildledende’.

  10. Eva Kjer Hansen indkaldt samråd

   Tabellen, diskussionen handler om

   Eva Kjer Hansen er deltager ved et samråd på Christiansborg, hvor flere ordførere deltog i et tre timers langt samråd. Ministeren stod ved sin ageren, men få ting kunne have været ændret, erkendte ministeren:

   Og få ting kunne have været ændret, erkendte ministeren:

   - Jeg medgiver, at tabellen havde været lettere at forstå, hvis vi i tabellen for 2016 lavede en stjerne og gjorde opmærksom på, at vi sammenligner med udgangspunktet 2012.

  11. Et højt antal ansatte forlader Miljø- og Fødevareministeret

   Ikke nok med at miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er i stormvejr om landbrugspakken, som både bliver drøftet på en høring og et samråd i Folketinget senere i dag, så er der også på de indre linjer i ministeriet uro.

   Næsten hver sjette medarbejder har forladt Miljø- og Fødevareministeriet, siden ministeriet blev dannet efter regeringsskiftet i fjor.

  12. Utilfredse konservative

   - Jeg mener, tallene er fuldt ud retvisende hele vejen igennem.

   Sådan lød meldingen fra Eva Kjer Hansen på samrådet, og dermed kom der ikke mange indrømmelser fra ministeren under det knap tre timer lange samråd. Det fik landbrugsordfører for Konservative Rasmus Jarlov til at rasle med sablen med ordene: 

   - Det er ikke blevet lettere for ministeren efter samrådet. 

  13. Konservative mister tilliden

   Efter mødet nåede Det Konservative Folkeparti til enighed om at udtrykke mistillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), tilsyneladende fordi partiet ikke mente, at ministeren havde givet et retvisende billede af konsekvenserne af landbrugspakken. 

   Og da ministeren ikke ville imødekomme Konservative var meldingen klar. Denne gang fra partiets formand: 

   - Derfor har vi ikke længere tillid til ministeren. Det har vi meddelt statsministeren. At sagen er kommet hertil, synes vi er bedrøveligt. Vi har generelt et godt samarbejde med Venstre-regeringen og dens ministre, men vi kan ikke have tillid til en minister, der ikke gengiver et retvisende billede af konsekvenserne af de politiske beslutninger, lød det. 

  14. Løkke indkalder blå blok til møde

   Lars Løkke skrev denne opdatering på Twitter tirsdag aften.

   Mistilliden fik statsminister Lars Løkke Rasmussen til at indkalde de blå partiledere til møde klokken 21 tirsdag aften. På Twitter antydede han, at han truede med at gå af, hvis ikke Konservative rettede ind.

  15. Pape står fast

   Efter et tre timer langt møde tirsdag aften slår Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, fast, at partiet står ved deres beslutning. Partiet har ikke tillid til Eva Kjer Hansen som minister, understregede han onsdag i Go' Morgen Danmark.

  16. Løkke holder pressemøde

   Efter mere end 17 timers stilhed bryder Løkke tavsheden om regeringskrisen klokken 13.30 med et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet.

  17. Løkke indkalder blå partier til forhandlinger igen

   På et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet onsdag siger statsminister Lars Løkke Rasmussen, at han forsat har tillid til Eva Kjer Hansen.

   Statsministeren oplyser, at han vil genoptage forhandlingerne med blå blok onsdag klokken 16.

    

  18. Løkke tavs om ministers skæbne: Håber at kunne genskabe tilliden

   Mødet onsdag eftermiddag mellem de fire blå partiledere endte med uafklaret skæbne for miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

    

   Lars Løkke Rasmussen talte efter mødet slet ikke om sin minister, men fokuserede i stedet på, at der over de næste dage skal afholdes en række møder, hvor blå blok skal forsøge at enes om en tillægsaftale til landbrugspakken. 

    

   Søren Pape Poulsen slog efter mødet fast, at Det Konservative Folkeparti fortsat ikke har tillid til Eva Kjer Hansen som minister. 

  19. Minister trækker sig

   Efter tre dages forhandlinger mellem de borgerlige partier er det stadig ikke lykkedes at finde en løsning, der kan tilfredsstille De Konservative. Søren Pape Poulsen (K) når at indkalde til et pressemøde på Christiansborg med ordene: 

   - Min konklusion er fuldstændig den samme som inden mødet. Vi har fortsat ikke tillid til ministeren, inden miljø- og fødevareministeren selv tager konsekvensen. 

   Kort før De Konservatives planlagte pressemøde trækker hun sig fra posten.