Politik

Nu undskylder forsker: - Vi har regnet forkert

Seniorforsker ved Sektion for Miljø og Naturressourcer - Københavns Universitet, beklager, at han har offentliggjort et 'ikke retvisende notat'.

Københavns Universitets Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi trækker et notat tilbage, der handler om landbrugspakkens miljøpåvirkning.  Det skriver universitetet på sin hjemmeside. De fejlagtige beregninger gælder belastningen af miljøet i 2020 og 2021 – og ikke det, der har været genstand for den politiske debat, nemlig belastningen i 2016, 2017 og 2018. Dermed ændrer tilbagetrækningen af notatet ikke den kritik, der har været rettet mod regeringen og Eva Kjer – som handler om en større end skitseret miljøbelastning i landbrugspakkens første år.

Notatet kom ud i går, og allerede i morges blev det trukket tilbage. Men seniorforsker ved Københavns Universitets Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi - Brian H. Jakobsen beklager og undskylder overfor TV 2, at han i går bidrog med nye forkerte oplysninger.

Forsker undskylder

Brian H. Jakobsen, seniorforsker ved Sektion for Miljø og Naturressourcer under IFRO - Københavns Universitet, beklager, at han har offentliggjort et 'ikke retvisende' notat.

Baggrunden for tilbagetrækningen er, at man ikke kan summere effekterne over årene som han havde gjort i notatet.

- Baggrunden for tilbagetrækningen er, at man ikke kan summere effekterne af landbrugspakken over årene som jeg havde gjort det i notatet. Jeg undskylder og beklager forløbet, samt de problemer det har givet. Jeg er enig i, at det er vigtigt at være påpasselig med de udmeldinger man kommer med. Derfor var beregninger og notat også drøftet med flere forskere inden publiceringen, men jeg påtager mig naturligvis ansvaret for fejlen, siger Brian H. Jakobsen til TV 2.

Ifølge notatet, som blev offentliggjort fredag, er Miljø- og Fødevareministeriet for optimistisk i sine beregninger af, hvor stor kvælstofudledningen landbrugspakken vil medføre. Men det pågældende notat er altså ikke retvisende. Det skriver Landbrugsavisen.dk.

- IFRO Dokumentation 2016/2 ’Beskrivelse af kvælstofregnskab i landbrugspakken’ af Brian H. Jacobsen, trækkes tilbage, da det indeholder sammenstillinger af landbrugspakkens akkumulerede effekter, der ikke var retvisende. IFRO beklager forløbet, står der lørdag på Københavns Universitets hjemmeside.

Københavns Universitet trækker notatet, efter landbrugets videncenter Seges i går fredag gjorde Københavns Universitet opmærksom på fejlen.

- Forskere tager fejl! IFRO, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi var med opbakning fra Århus Universitet i går eftermiddags ude og fortælle, at merudledningen som følge af Landbrugspakken var langt større end antaget. SEGES har i aftes og i nat regnet efter og bedt IFRO om at trække udtalelser og notat tilbage. Det er sket her til morgen. Men det skulle jo aldrig have været ud!, skriver Ivar Ravn, direktør for Planter & Miljø under Seges, på Facebook.

Skade på landbruget

Forskeren, Brian H. Jakobsen, havde akkumuleret både landbrugspakkens og baselineeffekterne frem mod 2021, men det er forkert, da landbrugspakkens effekter ikke skal akkumuleres, siger Ivar Ravn.

Seges krævede, at Københavns Universitet trak notatet med det samme.

- Det gør stor skade på landbruget, når forskere kommer med fejlagtige beregninger. Det efterladte indtryk hos læserne og seerne er, at landmænd sviner vildt og tovligt, siger Ivar Ravn.

- Vi har de politikere, vi fortjener, men jeg er i tvivl om, at vi har de forskere, vi fortjener. Det her er under lavmålet. Jeg er vred og skuffet. Jeg mener, at forskerne også skal reflektere over, om det kun er politikerne, der har tabt troværdighed? Eller er det også forskerne? Det synes jeg, de skal reflektere over, siger Seges-direktøren.