Politik

Irakkommissionen: Folketingsflertal lægger pres på regeringen

Statsminister Lars Løkke har problemer med Eva Kjer Hansen og måske snart også med justitsministeren.

Regeringen er i mindretal fredag, når Folketinget førstebehandler Liberal Alliances beslutningsforslag, som på sigt skal tvinge regeringen til at udlevere de indsamlede papirer fra den nu lukkede Irak- og Afghanistankommission.

Dokumenterne har stor betydning og bør lægges frit frem, mener Liberal Alliance, men justitsminister Søren Pind (V) har indtil videre afvist at offentliggøre dokumenterne.

- Irak- og Afghanistankommissionen var udtryk for politisk drilleri, og det bryder jeg mig ikke om, så derfor har Liberal Alliance støttet at nedlægge kommissionen.

- Men vi går ind for åbenhed, og derfor er det vigtigt, at kommissionens dokumenter lægges frit frem til de borgere og journalister, som måtte have interesse i at læse dem, siger Mette Bock, udenrigsordfører for Liberal Alliance.

Ministerpost i fare

Sammen med oppositionen i rød blok kan Liberal Alliance mønstre et flertal.

Hvis justitsministeren nægter at følge et eventuelt flertal, kan hans ministerpost komme i fare, lød det onsdag fra Mette Bock.

Ultimativt truede Liberal Alliance med at vælte Søren Pind, hvis ikke justitsministeren vil følge beslutningen om at udlevere krigsdokumenterne.

Fredag er tonen dog mere forsoningsfuld.

- Jeg har tillid til Søren Pind, og jeg har tillid til, at vi finder en løsning på det her problem, uanset hvordan beslutningsforslaget lander i Folketinget i dag, siger Mette Bock.