Politik

Omstridt landbrugspakke er nu vedtaget

Efter en grillning af miljø- og fødevareministeren vedtog de borgerlige partier som ventet landbrugspakken.

Efter en fire timer lang debat i folketingssalen om regeringens stærkt omdiskuterede landbrugspakke, har et smalt borgerligt flertal torsdag eftermiddag vedtaget pakken. Regeringen og støttepartiernes i alt 52 mandater stemte for, mens en samlet opposition til venstre i salen stemte imod med 49 stemmer.

Flertallet giver med vedtagelsen af lovforslaget L68 mulighed for, at landmændene kan gøde mere. Det skal sikre bedre udbytte af afgrøderne, men det vil samtidig betyde, at kvælstofudledningen øges.

Vedtagelsen skete ikke efter intens debat i salen, og det verserende spørgsmål om mistillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) fik også plads i debatten. Blandt andet tog SFs formand Pia Olsen Dyhr ordet som privatist – det vil sige, at hun ikke var ordfører på forslaget – og kaldte det ”en grotesk situation”, at Folketinget drøftede et forslag fra en minister, der har et flertal mod sig i Folketinget.

- Jeg kan slet ikke finde ord for hvor grotesk en situation det her er. Ikke bare for vandmiljøet, men også for vores demokrati, siger hun med henvisning til, at Eva Kjer Hansen stadig er minister, på trods af at et flertal har udtrykt, at de ikke har tillid til hende.

DF: Det er ude af proportioner

Men René Christensen, der er landbrugsordfører for Dansk Folkeparti, mener slet ikke sagen er så alvorlig.

- Den her er fuldstændig ude af proportioner. Vi har på intet tidspunkt i det her forløb følt, at der var nogle, der manipulerede med tallene, sagde han.

Selv gik ministeren på talerstolen til sidst og gentog endnu engang, at alle tal har været lagt frem, og at forskerne ikke er enige om vurderingen af landbrugspakkens konklusioner.

- En ting jeg har lært er, at samtlige tabeller vi laver skal være selvforklarende. Det kan godt ærgre mig, at vi ikke satte den lille stjerne, sagde Eva Kjer Hansen (V) med henvisning til debatten forleden.  

Kjer: - Jeg følger flertallet i Folketinget

Socialdemokraternes landbrugsordfører Simon Kollerup siger, at vi står i en historisk situation og ville vide om ikke det gør indtryk på ministeren, at der er udtrykt mistillid til hende?

- Det gør et meget stort indtryk, svarede ministeren, der igen og igen gentog, at hun har lagt alt frem.

 - Jeg vil altid følge de beslutninger, der bliver truffet i Folketinget, sagde hun.