Politik

Ny måling: Løkke står til vælgerlussing, hvis valget kommer nu

Dødt løb mellem rød og blå blok i ny måling. Konservative ser ikke ud til at tabe vælgere som følge af striden om Eva Kjer Hansens ministerliv.

Inden længe kan danskerne være på vej i stemmeboksene endnu engang. Den højspændte situation i blå blok, hvor Konservative har erklæret, at de ikke længere har tillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), kan ende med et folketingsvalg, har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) slået fast.

Ikke mindst set i det lys må en ny meningsmåling, foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken, være nedtrykkende læsning for statsministeren. Venstre står nemlig til at få en regulær vælgerlussing.

Blot 16,2 procent ville sætte deres kryds ved liste V, hvis der var valg i morgen. Det er markant under de 19,5 procents opbakning, Venstre fik ved valget i sommeren 2015 – et resultat, der i sig selv var en skuffelse for partiet.

Venstre har ikke været målt så lavt af Megafon siden juni 2014, hvor sagerne om Lars Løkke Rasmussens indkøb af tøj på partiets regning var på sit højeste.

- Det her er en virkelig dårlig måling for Løkke og Venstre. Og selvom politikerne har travlt med at sige, at målinger ikke betyder noget, så er der ingen tvivl om, at især målinger, der kommer i disse dage, har stor indflydelse på klimaet internt i partierne og på de forhandlinger, der pågår i blå blok i disse dage, siger TV 2s politiske redaktør Anders Langballe.

Dødt løb mellem blokkene

Det er værd at bemærke, at målingen er foretaget onsdag og torsdag – altså efter at krisen i blå blok for alvor brød ud i lys lue, da Konservative tirsdag aften erklærede, at de ikke længere har tillid til Eva Kjer Hansen.

Megafon 25/2 2016

Målingen er gennemført som en kombineret web- og telefonundersøgelse i perioden 24.-25. februar 2016. 1.089 respondenter har medvirket i undersøgelsen.

Den statistiske usikkerhed i forhold til partierne er mellem 1,3 og 2,8. Usikkerheden er mindst ved små partier, og størst ved store. Usikkerheden i forhold til blokkene er 3,3.

De Konservative, der har været udsat for massiv kritik fra de øvrige blå partier de seneste dage, står til at få opbakning fra 4,3 procent af vælgerne. En lille fremgang i forhold til både valgresultatet og den seneste Megafon-måling.

Der er samtidig de facto tale om dødt løb mellem de to blokke. Rød blok står i målingen til 50,5 procent af stemmerne – blå blok til 49,5. En forskel, der ligger inden for den statistiske usikkerhed.