Regeringskrise: Løkke bryder tavsheden kl. 13.30

Efter mere end 17 timers stilhed bryder Løkke tavsheden om regeringskrisen kl. 13.30.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har indkaldt til pressemøde i Statsministeriet kl. 13.30. 

De Konservative har dagen igennem gentaget, at de ikke længere har tillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V). Det har rød blok heller ikke. Og dermed er der et flertal for at vælte hende.  

Alligevel mødte Eva Kjer Hansen op på arbejde i sit ministerium her til morgen. Hendes chef, statsminister Lars Løkke Rasmussen, har forholdt sig tavs i mere end 17 timer, efter at han tirsdag aften såede tvivl om hvorvidt der overhovedet er opbakning til regeringen:

Det møde, som Løkke henviser til, trak ud til midnat, uden at de blå partier blev enige om en løsning.

Ifølge politisk kommentator Søs Marie Serup er der tre mulige udfald på den nuværende regeringskrise: 

Scenarie 1: Eva Kjer trækker sig

- Når en minister har et flertal imod sig, så er det normalt, at denne trækker sig, for ikke at belaste regeringen mere end højst nødvendigt. På den måde slipper man for, at Folketinget skal stemme om et mistillidsvotum. Det er endnu ikke sket, hvilket er noget usædvanligt, forklarer Søs Marie Serup.

Scenarie 2: Kompromisløsning

- Der bliver også spekuleret i muligheden for at rokere rundt, og at Eva Kjer Hansen får lov til at fortsætte som minister på et andet område eller en del af det samme område, som hun er minister for nu.

- Det er dog problematisk, fordi Pape blev spurgt om, hvorvidt han kunne forestille sig hende et andet sted, og her svarede han blot, at nu havde Konservative ikke længere tillid til hende, så det virker umiddelbart som et urealistisk scenarie.

Scenarie 3: Et kabinetspørgsmål

- Den sidste og måske mest dramatiske mulighed er, at Løkke siger, at dette er et kabinetspørgsmål, og hvis man vælter Eva Kjer Hansen, så vælter man regeringen.

- Det betyder så yderligere to muligheder; nemlig at det skal afgøres i folketingssalen, hvilket sker meget sjældet, at man stemmer om mistillid til en minister.

- Eller også siger han, at hvis de har mistillid til ministeren, så udskriver jeg valg, fordi så er der ikke flertal bag regeringen, og hvis vi er derude, hvor det bliver et kabinetspørgsmål, så vil jeg vurdere, at det er det mest realistiske scenarie, forklarer Søs Marie Serup.