Politik

Løkke tavs om ministers skæbne: Håber at kunne genskabe tilliden

Det er stadig uafklaret, hvad miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens skæbne bliver.

Uafklaret.

Det ord beskriver nok bedst den situation, regeringen og de blå partier står i onsdag aften.

Efter at have indkaldt partilederne fra Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative til endnu et krisemøde, meddeler statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nu, at der vil blive afholdt en række nye møder fra torsdag. 

- Jeg har netop afsluttet et møde med partiformændene for Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative, hvor vi har drøftet de udfordringer, vi sammen står med. Det har været et møde i en konstruktiv, åben og fremadrettet tone og atmosfære, sagde statsministeren og fortsatte: 

- Alle ved, hvad der er på spil. Og derfor har vi aftalt, at når Folketinget i morgen har vedtaget den landbrugspakke, vi gik til valg på, vil vi bruge nogle dage på at løse nogle udfordringer.

Ud over at finde en løsning, alle kan se sig selv har blå blok også brug for at tale sig tættere på hinanden, fastslog statsministeren. 

- Derfor starter vi i morgen en møderække med mig for bordenden for at prøve at indgå en tillægsaftale, der kan løse de udfordringer, partierne hver især har på natur-, miljø- og landbrugsområdet. Og som forhåbentlig også kan genskabe den tillid, der er nødt til at være, hvis regeringen fortsat skal kunne være regering.

Det betyder, at vi giver os selv noget tid i stedet for at være i den her totalt stressede situation, hvor alt skal afgøres inden for fem minutter.

Anders Samuelsen (LA), politisk leder

Hvad med Eva Kjer?

Lars Løkke Rasmussen ville ikke svare på spørgsmål fra de ventende journalister, og dermed er det stadig uklart, hvad miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens skæbne bliver.

De Konservatives formand Søren Pape Poulsen har gentagne gange det seneste døgn slået fast , at partiet ikke længere har tillid til Eva Kjer Hansen. Det har rød blok heller ikke. Og dermed er der flertal for at vælte hende.

Løkke har derimod slået fast, at han stadig har tillid til Eva Kjer Hansen, og at han ikke har tænkt sig at bede hende om at gå. Han har desuden understreget, at et folketingsvalg ikke er udelukket, hvis det ikke lykkes at finde en løsning med de Konservative.

Brug for at finde fælles forståelse

Og også de øvrige blå partiledere var efter mødet ganske fortrøstningsfulde i forhold til at finde en løsning. 

Liberal Alliances politiske leder Anders Samuelsen sagde efter mødet, at det var foregået i en "positiv stemning". 

- Jeg er glad for, at statsministeren indkaldte til det møde, sådan at vi kan forsøge at tale os ind til hinanden. Og jeg ser frem til den møderække, vi nu skal have.

Men hvorvidt det betyder, at regeringens krise nu kan anses for at være afblæst, svarede han ikke rigtigt på. 

- Det betyder, at vi giver os selv noget tid i stedet for at være i den her totalt stressede situation, hvor alt skal afgøres inden for fem minutter. Nu prøver vi at finde en fælles forståelse blandt de fire partier, for det skal vi kunne. Vi har nogle kæmpe store udfordringer, som Danmark står over for. Dem skal vi løse i fællesskab. Dem mener vi faktisk, at vi er bedre til at løse end oppositionen, sagde han.

En lignende melding kom fra Dansk Folkepartis formand. 

 - Jeg er meget tilfreds med, at der nu er enighed om, at der kommer en møderække, hvor vi fokusere på det politiske indhold. Gør vi det, så er jeg sikker på, at vi har mulighed for at finde en løsning, sagde Kristian Thulesen Dahl.

Også den konservative formand Søren Pape Poulsen var også godt tilfreds med mødet - om end det har ikke ændret meget for partiet.

 - Der er ikke sket en nyudvikling i vores holdninger. Jeg konstaterer bare, at nu får vi nogle få dage med forhandlinger om en tillægspakke. At jeg har været til møde ved statsministeren gør ikke, at vi pludselig har fået tillid til miljø- og fødevareministeren, sagde han. 

Eva Kjer Hansen var tirsdag eftermiddag i samråd om den landbrugspakke, som blå blok vedtog kort før jul sidste år. Siden vedtagelsen er der blevet sået tvivl om, hvorvidt ministerens påstande om at pakken - der giver landmænd lov til at gøde mere - er til gavn for miljøet i de første år, også er korrekte. Både Konservative, partierne i rød blok og en række eksperter mener, at særligt én af ministeriets tabeller om lovens konsekvenser, er misvisende. Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Eva Kjer Hansen selv, mener derimod, at alle tal er korrekte.