Politik

Langballe: Nu lugter det af valg

- Parterne står stejlt over for hinanden, siger TV 2s politiske redaktør Anders Langballe. Der er lagt op til skæbnemøde kl. 16.

De Konservatives formand Søren Pape Poulsen fastslog onsdag eftermiddag, at partiet stadig ikke har tillid til fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) og ingen af parterne ser dermed ud til at være klar til at give sig i den højspændte konflikt i blå blok.

Det får TV 2s politiske redaktør Anders Langballe til at tro mere og mere på, at det kan ende med et folketingsvalg.

- Parterne står stejlt over for hinanden. Pape er kravlet så højt op i et træ, at han ikke kan vige sin position. Og Løkke kan ikke trække sig sejrrigt ud af det her uden Eva Kjer på holdet.

Løkke gjorde det på sit pressemøde onsdag eftermiddag klart, at han stadig har tillid til Eva Kjer Hansen, og han understregede, at han ikke har tænkt sig at bede hende om at gå. Han indkaldte samtidig til et forhandlingsmøde onsdag kl. 16, og slog fast, at et folketingsvalg ikke er udelukket, hvis det ikke lykkes at finde en løsning med de Konservative.

- Så har vi jo den her gordiske knude. Jeg må sige, at ideen om valg begynder at fylde mere og mere i mit hoved. I morges troede jeg ikke på det. Men jeg synes, det lugter af det nu, siger Anders Langballe.

Serup: Presset er på de konservative

Valgmulighederne for den pressede konservative formand er færre nu end før Løkkes pressemøde, lyder vurderingen fra BTs politiske kommentator Søs Marie Serup.

- For en time siden havde de Konservative stadig en forhåbning om, at de kunne gøre det her til et spørgsmål om manglende tillid til en minister, som så måtte drage den logiske konsekvens og trække sig. Det havde de hele oppositionens opbakning til, siger Søs Marie Serup og fortsætter:

- Men nu har Lars Løkke Rasmussen flyttet målstolperne, og han siger, at nu handler det om sammenholdet i den borgerlige blok. Om der overhovedet er noget at bygge et samarbejde på. Og dermed siger han til de Konservative: Vil I vælte regeringen? Så det er et andet spørgsmål, Konservative besvarer nu.

K risikerer ydmygelse

De Konservatives formand Søren Pape Poulsen har gentagne gange det sidste døgn slået fast, at han bakker op om regeringen – og at det kun er Eva Kjer Hansen, partiet ikke længere har tillid til. Dermed står den Konservative formand overfor en ydmygelse, hvis han ender med at trække mistillidserklæringen tilbage, siger Søs Marie Serup.

- Så er De Konservative ydmyget og er blevet et parti, man sidder og kaster popcorn efter, hver gang de siger noget. Der er meget at tabe ved at trække sig. Men det er svært at forestille sig ret mange andre scenarier nu end valg, eller et konservativt nederlag. De skal ned fra det der træ, ellers får de ansvaret for at vælte regeringen.