Politik

Pape: Vores tillid til Eva Kjer Hansen er væk

Eva Kjer Hansen hænger i en tynd tråd som minister efter meldingen.

Det Konservative Folkeparti er nået til enighed om at udtrykke mistillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V). Det siger partiformand Søren Pape Poulsen på et pressemøde i Folketinget.

Det er stridighederne om regeringens landbrugspakke, der har fået støttepartiet til at trække støtten til ministeren. En pakke, der i dag har fyldt ganske meget på Christiansborg, hvor der først var høring og siden et tre timer langt samråd om sagen. 

- Ministeren har givet offentligheden indtryk af, at miljøeregnskabet er bedre end det reelt er. Samlet set kan vi konkludere, at ministeren ikke har givet et retvisende billede af konsekvenserne af landbrugspakken. Ministeren har ikke levet op til sit ansvar. På trods af gentagne opfordringer fra vores side om at gøre det. Det har ministeren ikke villet rette op på, konstaterede Søren Pape Poulsen.

- Bedrøveligt, at det er kommet hertil

Den konservative konklusion var derfor klar:

- Derfor har vi ikke længere tillid til ministeren. Det har vi meddelt statsministeren. At sagen er kommet hertil synes vi er bedrøveligt. Vi har generelt et godt samarbejde med Venstre-regeringen og dens ministre, men vi kan ikke have tillid til en minister, der ikke gengiver et retvisende billede af konsekvenserne af de politiske beslutninger, lyder det fra Søren Pape Poulsen.

Ifølge K-formanden har det været "fuldstændig umuligt at få ministeren til at erkende", at tallene bag landbrugspakken har været fremlagt helt galt. Dermed ligger Eva Kjer Hansen som hun har redt.

- Det er ministeren, der har valgt, at det skulle foregå på denne måde. Nu sætter vi hælen i, lyder meldingen tirsdag aften fra den konservative formand Søren Pape Poulsen. 

Og det handler alene om ministerens håndtering af landbrugspakke. Ikke om indholdet af den, fastslog miljøordfører Mette Abildgaard på pressemødet. 

- Landbrugspakken udløser ikke i sig selv noget katastrofalt miljøregnskab. Årsagen til at vi står her er, at vi har fået fremlagt et ikke-retvisende billede af ministeren. Vi vil nu forsøge at undersøge mulighederne for at lave nogle kompenserende tiltag. Så må tiden vise hvor mange og med hvem, sagde hun.

- Vi støtter stadig regeringen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen behøver dog ikke frygte for den konservative opbakning bag regeringen.

På Facebook skrev statsministeren ellers nærmest i det samme som pressemødet gik i gang, at han senere tirsdag aften har indbudt de borgerlige partiledere til et møde for at sikre sig, at flertallet bag regeringen er intakt.

- Vi står bag regeringen, men vi har ikke længere tillid til den pågældende minister, sagde Søren Pape Poulsen og fortsatte:

- Vi vælter ikke regeringen, men regeringen kan vælte sig selv. Vi har ikke noget ønske om at vælte den, lyder det fra den konservative formand

Oppositionen holder ikke hånden under Kjer

Uden de seks konservative mandaters opbakning til ministeren har hun ikke længere et flertal bag sig fra et flertal i Folketinget, og hun vil derfor være tvunget til at gå af - med mindre et parti fra oppositionen holder hånden over hende, hvad der næppe er sandsynligt efter dagens tre timer lange samråd i Folketingets miljø- og fødevareudvalg. 

Miljøordfører, tidligere miljøminister Ida Auken (R) afviser overfor TV 2, at Radikale Venstre vil holde hånden under ministeren. Samme melding lyder fra Alternativet og Enhedslisten.

Eva Kjer Hansen selv afviser at kommentere sagen over for TV 2.