Politik

I dag udløber grænsekontrollen mellem Danmark og Tyskland

Tirsdag udløber den danske grænsekontrol. Men den bliver forlænget, lyder analysen.

OPDATERING: Grænsekontrollen forlænges med 10 dage.

Tirsdag udløber den midlertidige grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse og færgelejerne i Gedser, Rødby og Rønne.

Siden 4. januar i år har politiet udført stikprøver blandt rejsende og kontrolleret id-papirer for at sikre, at ingen opholder sig ulovligt i Danmark. Uden de fornødne papirer bliver man sendt ud af landet.

Flygtninge, der er hele grunden til, at regeringen har indført grænsekontrollen, har mulighed for at søge asyl eller finde en anden rute til deres ønskede destination.

Forlængelse kommer i dag

Så længe der foreligger ”en alvorlig trussel mod den offentlige orden eller indre sikkerhed” kan Danmark – og alle andre medlemslande i EU – indføre kontrol ved grænserne. Sådan lyder Schengen-reglerne, der dikterer EU's grænselove.

Og ifølge TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen vil regeringen tirsdag forlænge den danske kontrol.

- Flygtningepresset er ikke gået af, og når man engang vil lempe kontrollen, vil det ske i samarbejde med Sverige. Man vil ikke have en ophobning af flygtninge i København – og når svenskerne har kontrol, tvivler jeg på, at man vil fjerne den danske. Den bliver forlænget. Alt andet ville overraske mig, siger han.

Reaktion på svenskerne

Grænsekontrollen blev indført den 4. januar i år som en reaktion på svenskernes beslutning om at indføre det såkaldte transportøransvar, hvor transportvirksomheder skal kontrollere id-papirer på rejsende, der krydser grænsen.

- Vi kan og skal passe på Danmark. Det skal vi også gøre i den aktuelle situation, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde, da regeringen annoncerede den nye situation ved grænsen.

- De nye svenske krav om id-kontrol indebærer en alvorlig risiko for, at et stort antal illegale udlændinge på kort tid ophober sig til fare for den offentlige orden og sikkerhed. Det ønsker vi ikke, og det er i det lys, vi ser os nødsaget til at indføre midlertidig kontrol ved grænsen til Tyskland, lød det fra statsministeren.

Flere forlængelser

Siden da er grænsekontrollen blevet forlænget – og forlænget. Senest den 3. februar, da kontrollen blev forlænget for anden gang. Her lød begrundelsen således fra integrations og udlændingeminister, Inger Støjberg (V):

- Der fare for, at Danmark kommer til at fungere som endestation for alle de mennesker, der gerne vil videre til vores skandinaviske nabolande, og da den svenske id-kontrol fortsat er i kraft, er der på den baggrund stadig en risiko for, at illegale udlændinge strander i Danmark, hvis vi ophæver grænsekontrollen på nuværende tidspunkt.

Hvis regeringen tirsdag forlænger den danske grænsekontrol, vil det være tredje forlængelse.

EU håber ikke på forlængelse

I EU håber man imidlertid ikke på en forlængelse. Det fortalte EU's kommissær for migration, indre anliggender og medborgerskab, Dimitris Avramopoulos, i januar. Han ser nødigt, at Danmark forsætter med ekstraordinær kontrol ved grænsen.

- Nu har vi givet grønt lys for, at grænsekontrollen kan forlænges til 3. februar. Derefter tror jeg på normale tilstande igen, sagde Dimitris Avramopoulos i et eksklusivt interview med TV 2.

Dengang sagde han, at EU var i kontakt med den danske regering, og at man på Christiansborg kun mente, at kontrollen ville fortsætte i nogle uger.

- Jeg er en smule bekymret, og jeg ser gerne, at det holdes på et absolut minimum, sagde Dimitris Avramopoulos.

Dansk grænsekontrol

  1. Folketinget vedtager lov om transportøransvar

   Med 77 stemmer for og 24 imod vedtager Folketinget lovforslaget om transportørsvar. Loven giver mulighed for, at regeringen kan pålægge transportvirksomheder at kontrollere id-papirer på rejsende, der krydser Danmarks grænser. Danmark har dog ikke brugt loven.

  2. Sverige indfører transportøransvar

   Sverige indfører transportøransvar, der pålægger danske DSB og andre transportvirksomheder at kontrollere id på rejsende over grænsen til Sverige. Norge har allerede transportøransvar.

  3. Danmark indfører grænsekontrol

   Danmark indfører midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse og færgelejerne i Gedser, Rødby og Rønne. Kontrollen udføres ved stikprøver på grænsen og i grænseområdet og varer 10 dage.

   I et brev til EU begrunder integrationsminister Inger Støjberg (V) beslutningen med, at svenskerne har id-kontrol, og at ”Danmark står over for en alvorlig risiko mod den offentlige orden og indre sikkerhed, fordi et meget stort antal illegale immigranter kan strande i Københavnsområdet”.

  4. Grænsekontrol forlænges første gang

   Stikprøvekontrollen af id ved den dansk-tyske grænse og færgelejerne i Gedser, Rødby og Rønne forlænges med 20 dage.

  5. Grænsekontrol forlænges anden gang

   Stikprøvekontrollen af id ved den dansk-tyske grænse og færgelejerne i Gedser, Rødby og Rønne forlænges med 20 dage.

  6. Grænsekontrol udløber

   Grænsekontrollen forlænges med 10 dage til den 4. marts.

  7. Grænsekontrol forlænges for fjerde gang

   På trods af færre asylansøgninger meddeler udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, at den midlertidige grænsekontrol forlænges til 3. maj.