Få overblikket: Her er møgsagen, der skaber splittelse i blå blok

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens fremtid som minister er usikker på grund af regeringens landbrugspakke. Få overblikket her.

Tirsdag aften valgte Det Konservative Folkeparti at udtrykke mistillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

Efterfølgende kaldte Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) de blå partier, Konservative, Liberal Alliance, Venstre og Dansk Folkeparti til et møde, hvor det skulle afklares, om der stadig var stadig var tillid til regeringen.

Eva Kjer Hansen sad tidligere tirsdag i samråd om regeringens landbrugspakke. Spørgsmålet er, om ministeren har misinformeret Folketinget om, hvorvidt det vil skade eller gavne miljøet, og om organisationen Bæredygtigt Landbrug har haft for stor indflydelse på pakkens indhold.

Hvad handler sagen om?

Landbrugspakken giver blandt andet landmændene mulighed for at gøde mere, selvom kvælstof i gødning er kendt for at kunne forurene miljø og grundvand, hvis man gøder for meget.

Eva Kjer Hansen har dog gentagne gange hævdet, at landbrugspakken gavner miljø og vandmiljø, og at landmændene med pakken får lov til at give deres afgrøder den nødvendige næring.

Siden har Eva Kjer Hansen dog mødt heftig kritik for landbrugspakken. Ministeren er blevet beskyldt for at manipulere med de tal og beregninger, den er baseret på, og flere forskere, som har leveret beregninger om konsekvenserne af landbrugspakken til ministeriet, har stået frem og sagt, at pakken snarere vil bringe miljøet i minus end plus.

Hvad går kritikken på?

Forskerne er blandt andet kritiske over for, at ministeren - for at nå til et grønt plus i regnskabet, som hun selv siger - medregner effekter, der ikke skyldes landbrugspakken. Det kan for eksempel ske ved at medregne de positive konsekvenser, øget økologisk produktion giver i forhold til miljøet. Samtidig indgår positive effekter fra fortiden.

Blandt de kritiske forskere er professor i agroøkologi Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet og professor i ferskvandsbiologi Kaj Sand-Jensen fra Københavns Universitet. De betegner Eva Kjer Hansens oplysninger som "vildledende" og "misinformation".

Forskere kritiserer landbrugspakke

De kritiske forskerrøster har fået partierne i rød blok til at kræve, at Eva Kjer Hansen går af som minister, medmindre hun kan give en god forklaring på, hvordan hun får miljøregnskabet til at gå i plus.

Partierne i blå blok har indtil nu holdt hånden under Eva Kjer Hansens ministertaburet, men det er altså slut for Konservatives vedkommende, erfarer TV 2. Dermed skal et rødt parti frede ministeren, hvis hun ikke skal have et flertal imod sig.