Politik

V-ordfører 'fatter det ikke': Dybt kritisabelt først at stå frem nu

Følg pressemødet på live TV 2 NEWS og tv2.dk klokken 12.

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, finder det 'dybt kritisabelt', at den tidligere søfartsinspektør og hovedundersøger af mordbranden på Scandinavian Star, Flemming Thue Jensen, har ligget inde med oplysninger til opklaringsarbejdet i over 25 år uden at sige noget.

- Vi har en af de største skibskatastrofer på vores kanter, og så sidder en af de ansvarlige medarbejdere og holder denne viden tilbage i over 25 år. Han sætter sit eget karriereforløb over opklaringen, og det fatter jeg ikke, siger Preben Bang Henriksen.

Passagerfærgen Scandinavian Star brød i brand i april 1990. 159 personer omkom i det, der senere blev fastslået til at være en påsat brand på skibet.

Nye oplysninger skal undersøges

Flemming Thue Jensen var dengang hovedundersøger af branden, men først lørdag aften valgte han at fortælle om, hvordan han mener, to besætningsmedlemmer påsatte branden.

- Han har deltaget i et søforhør fire dage efter skibskatastrofen. Søforhøret har det formål, at man under strafansvar udtaler sig, så man kan få placeret et ansvar, og der nævner han ikke disse ting, og det finder jeg dybt kritisabelt, siger Preben Bang Henriksen, der uddyber:

- Det skal ikke hindre, at hvis der er nyt i forhold til myndighedernes undersøgelser, så skal det selvfølgelig frem og undersøges.

EL: Søren Pind må gå ind i sagen

De nye oplysninger har fået Enhedslisten til kræve, at justitsminister Søren Pind (V) går ind i sagen.

- Nu må nok være nok. Enhedslisten kræver, at regeringen afsætter de fornødne ressourcer til at få opklaret den alvorligste forbrydelse i Skandinavien siden Anden Verdenskrig, siger Enhedslistens folketingsmedlem Søren Søndergaard i en skriftlig kommentar.

- De ansvarlige for massemordet skal findes og stilles til ansvar, siger han.

Også Mike Axdal, som overlevede ulykken, kræver, at regeringen nedsætter en uvildig undersøgelseskommission, men det afviser Venstres retsordfører er nødvendigt.

- Sagen har været undersøgt af det norske politi i mere end 25 år. Det sidste, der er sket, er, at Stortinget har nedsat en undersøgelseskommission, så det er der, at oplysningerne skal forelægge, siger Preben Bang Henriksen.