Politik

Pind slår fast: Ingen ny dansk undersøgelse af Scandinavian Star

Danmark har allerede hjulpet Rigsadvokaten i Norge med at undersøge Scandinavian Star-branden tilbage i 2014, siger justitsminister Søren Pind (V). 

Danmark undersøger ikke igen skibsbranden på Scandinavian Star i april 1990, da 159 mennesker omkom.

Det oplyser justitsminister Søren Pind (V) i en mail.

- Norsk politi genoptog som bekendt sin efterforskning af Scandinavian Star-sagen i 2014, og den efterforskning er fortsat i gang, siger Søren Pind.

Vil hjælpe Norge

- Den danske rigsadvokat stillede i den forbindelse alt materiale til rådighed og har også bistået nordmændene med at gennemføre afhøringer og andre efterforskningsskridt i Danmark, siger han.

Søren Pind lover dog at hjælpe Norge i sagen.

- Jeg vil følge sagens udvikling, og de danske myndigheder vil naturligvis medvirke til, at de oplysninger, der er sat fokus på her i weekenden, kan indgå fuldt ud i efterforskningen, siger justitsminister Søren Pind.

Venstre kræver afhøring

Han henviser til, at Flemming Thue Jensen, som i april 1990 undersøgte skibsbranden for Søfartsstyrelsen, hævder, at to besætningsmedlemmer antændte branden. Han tav dengang, fordi han fik mundkurv på, men han vil ikke afhøres af norsk politi, siger han på et pressemøde i Oslo søndag.

Justitsministeriet påpeger, at Scandinavian Star-sagen har været efterforsket af både dansk og norsk politi. Efterforskningen blev delt op, så danskerne undersøgte skibets ejerforhold, mens nordmændene undersøgte, hvad der skete om bord ved branden.

Mens Enhedslisten og Dansk Folkeparti kræver en ny dansk undersøgelse, vil Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, have Flemming Thue Jensen afhørt af politiet ved et indenretligt forhør foran en dommer, så han udtaler sig under strafansvar.

S vil ikke kræve ny undersøgelse - endnu

Hos Socialdemokraterne mener retsordfører Trine Bramsen dog, at der bør tages hensyn til Flemming Thue Jensen.

- Vi skylder vidnet, der her står frem med nye oplysninger, at han får en fair og rimelig behandling af myndighederne, siger hun.

Trine Bramsen understreger samtidig, at de nye oplysninger i sagen skal undersøges nærmere, inden Socialdemokraterne vil kræve en ny stor, dansk undersøgelse:

- Hvis det her giver grund til at tro, at der er myndigheder, der ikke har handlet, som myndigheder bør, så må vi igangsætte en større undersøgelse. Men i første omgang handler det om, at vidnet bliver behandlet rimeligt, og de her spor bliver forfulgt, fastslår hun og understreger, at moderne teknologi kan være med til at belyse de nye oplysninger fra Flemming Thue Jensen nærmere.