Politik

Stå nu ved din landbrugspolitik, Eva Kjer

BLOG: I stedet for at skjule sig bag misvisende tal, bør regeringen stå ved, at de prioriterer landbrug højere end miljø og natur. Alt andet skaber politikerlede.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen er endt i politisk stormvejr, efter at det er kommet frem, at hun og regeringen har pyntet på den miljømæssige effekt af den landbrugspakken, som blev vedtaget i december.

Nu har Eva Kjer Hansen så endelig – efter flere dages massivt pres – indrømmet, at miljø, natur og dyreliv kommer til at lide under landbrugspakken i de første år, efter den er blevet vedtaget.

Det er ikke nogen overraskelse for os i Alternativet. Selvfølgelig får det konsekvenser, når man øger udledning af kvælstof. Det var derfor, vi på ingen måder kunne se os selv i regeringens ønsker til landbrugspakken.

Indrøm nu, at landbrug er vigtigere end miljø

Det overraskende er for mig i stedet, at Eva Kjer Hansen tilsyneladende kun modvilligt står ved sin politik. Hvorfor ikke bare sige det som er: Regeringen vil godt lade miljøet lide til fordel for landbruget. Det er en politisk prioritering. En prioritering, som vi er uenige i i Alternativet, men som selvfølgelig er helt legitim.

Når man i stedet prøver at bilde vælgerne ind, at landbrugspakken leverer begge dele – både hensyn til landbrug og natur og miljø – så tror jeg, det skaber endnu mere politikerlede. Vælgerne – tror jeg – har respekt for politikerne, der klart siger, hvad de vil, og som vil kæmpe for det på en fair måde.

Spørgsmålet er så om Konservative og de øvrige forligspartier, der står bag landbrugspakken, kan leve med, at de ikke har fået, hvad de blev lovet: en landbrugspakke, der ikke påvirker vandmiljøet negativt.

Det må de partier gøre op med sig selv.

Løsningen er ikke mere gylle

Jeg ved, hvor vi står i Alternativet. Vi tror slet ikke på, at landbrugspakken er det, landbruget har brug for. Erhvervet er samlet set i en uoverskuelig gæld og står med historisk lav folkelig opbakning. Det løser man ikke ved at tillade mere gift, mere gylle og mindre natur.

Jeg tror på, at landbruget har en fremtid i Danmark, hvis det vælger en bæredygtig udvikling, passer på naturen og omstiller til økologisk dyrkning.

Det er vores vision i Alternativet: Et 100 procent økologisk landbrug i 2040. Vi ønsker en landbrugs- og fødevareproduktion, der tager særlige hensyn til miljø, natur og dyrevelfærd – og det ønsker vi både for landmændenes skyld og for vores andre skyld.

Heldigvis er efterspørgslen der også: Salget af økologisk svinekød stiger eksplosivt og væksten i vores eksport af økologiske produkter er steget med over 20 procent i gennemsnit i en tiårig periode. 

Efterspørgslen er så stor, at landmænd og virksomheder ikke kan følge med, selvom flere og flere omstiller.

Det tror vi på. Det vil vi kæmpe for politisk. Jeg håber, Eva Kjer Hansen vil stå på mål for sin og regeringens politik fremadrettet. Det er alle bedre tjent med. Så bliver den politiske diskussion også bedre.