Politik

Omstridt ministerium anklages for studehandel med landbrugsorganisation

Miljø- og Fødevareministeriet har imødekommet landbrugslobbyisterne hos Bæredygtigt Landbrug, der efterfølgende satte en stopper for en retssag.

Har landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug opnået politisk indflydelse mod til gengæld at sløjfe en retssag mod staten?

Det spørgsmål står tilbage, efter Politiken har fået aktindsigt i og offentliggjort en e-mail-korrespondance mellem Bæredygtigt Landbrug og departementschef Henrik Studsgaard i Miljø- og Fødevareministeriet.

I korrespondancen skriver departementschefen, at ministeriet har imødekommet Bæredygtigt Landbrugs indsigelser i forhold til et kommissorium om nye regler for beskæring af planter i vandløb, også kendt som grødeskæring.

Ministerium imødekom organisation

- Ministeriet har med det nuværende udkast imødekommet en stor del af kommentarerne fra Bæredygtigt Landbrug, og strakt sig så langt, det er muligt inden for den eksisterende lovgivning, står der i mailen. 

Senere i samme mail beder Henrik Studsgaard om at få oplyst, om Bæredygtigt Landbrug har tænkt sig at fortsætte en retssag anlagt mod den danske stat for ikke at beskære planterne i landets vandløb nok:

- Lad mig høre hurtigst muligt, gerne så vi senest mandag 2. november 2015 kan oplyse overfor retten, hvorvidt retssagen forliges, skriver departementschefen.

Minister afviser

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), der i forvejen er i vælten for at have kopieret Bæredygtigt Landbrugs holdninger i et kommissorium vedrørende grødeskæringer, og som samtidig bliver beskyldt for at fodreje sandheden i forhold til en ny landbrugspakkes gavn for miljøet, afviser dog enhver snak om studehandel.

Ministeriet baserer udelukkende sine beslutninger på objektive vurderinger, forklarer hun i en skriftlig kommentar til Politiken.

- Bæredygtigt Landbrug (BL) har som bekendt rejst en sag, der berører samme problematik. Jeg har derfor haft dialog med BL om disse spørgsmål, og som bekendt ladet mig inspirere så langt, jeg var enig med BL i deres synspunkter.

- Det har dog været afgørende for mig, at arbejdet holdt sig indenfor den gældende vandløbslovs rammer, og at det faglige arbejde blev gennemført af objektive og uafhængige forskere. Processen resulterede ikke i et forlig, og der er dermed ikke indgået en handel, skriver ministeren.

Retssag på pause

Bæredygtigt Landbrug har efterfølgende sat retssagen mod staten på pause, oplyser formand Flemming Fuglede Jørgensen. Ifølge DR har han dog selv forklaret i en mail til Høje Taastrup Kommune, at der er indgået forlig i sagen.

Hos Enhedslisten frygter miljø- og landbrugsordfører Maria Reumert Gjerding dog fortsat, at der er sket en sammenblanding af interesser i sagen, som hun kalder grotesk.

- Alt tyder på, at ministeren har indgået en studiehandel med Danmarks mest rabiate landbrugsorganisation. Man har efterkommet organisationens helt urimelige krav og givet en landbrugsorganisation mulighed for at diktere miljøpolitikken i Danmark. Det er helt uacceptabelt, siger hun i en kommentar til TV 2.