Politik

Studerende: Nye karakterkrav på universiteter er asocialt

De studerende er langt fra tilfredse med udsigten til, at Københavns Universitet vil indføre, at man fremover skal have et karaktergennemsnit på 6, hvis man vil optages på en af dets uddannelser.

Yasmin Davali, formand for Danske Studerendes Fællesråd, kalder forslaget elitært og kritiserer uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V).

- Med det her forslag bliver det fuldstændigt tydeligt, at Esben Lunde Larsen vil skabe universiteter, der kun er for elitens børn, siger Yasmin Davali.

- Det er et grundlæggende opgør med et uddannelsessystem, der fokuserer på at løfte unge og give dem bedre livsmuligheder i stedet for at smække uddannelsesdøren i hovedet på dem fra begyndelsen, fortsætter hun.

Regeringen og et flertal i Folketinget er ifølge Berlingske klar til at fremsætte et lovforslag i slutningen af denne måned, der gør det muligt for universiteterne at indføre minimums­karakterkrav på bacheloruddannelser på kvote 1, uden at de samtidig skal stille samme krav på kvote 2.

- En falliterklæring

Ifølge prorektor Lykke Friis fra Københavns Universitet er det "nødvendigt" med et karakterkrav på 6, "da vi har behov for at løfte kvaliteten".

- Hvis Esben Lunde Larsen vil tage ansvaret for, at man i fremtiden udelukkende skal vurdere kommende studerende på baggrund af deres gymnasiekarakterer, så har han også på forhånd opgivet at løfte og udvikle de danske studerende, siger Yasmin Davali.

- Det, synes jeg, faktisk er en falliterklæring for vores uddannelsessystem, og det vil vi give kamp til stregen, siger hun videre.

Et minimumskarakterkrav vil tidligst kunne blive indført fra 2018, skriver Berlingske.