Politik

Pind: Internetovervågning er nødvendigt

Når et lovforslag om en ny internetovervågning inden for kort tid bliver fremlagt, så har danskerne ikke noget at frygte. Sessionslogningen, som i praksis betyder, at teleselskaberne bliver pålagt at indsamle data, er et nødvendigt redskab, for at politiet kan udføre deres arbejde. Og der bliver ingen masseovervågning af danskerne.

Det er Søren Pinds overordnede budskab, efter TV 2 har talt med ministeren.

- Nogle har travlt med at putte alle mulige etiketter på det her, fordi de også er imod det regelsæt, vi har haft med mobiltelefoner. Mit indtryk er ikke, at danskerne føler sig massivt overvågede i forhold til deres mobiltelefonforbrug. Og derfor accepterer jeg ikke den præmis.

Kræver dommerkendelse

På intet tidspunkt vil myndigheder kunne se borgernes data, uden der først er indhentet en dommerkendelse.

- Data vil ikke blive opbevaret i myndighedernes varetægt. Det bliver kun tilgængeligt med en dommerkendelse, og efter at en advokat for den pågældende har været inde over sagen.

Søren Pind kan derimod ikke svare på, præcis hvilken information der bliver opsnappet.

- Det kan man ikke sige firkantet. Nettet ermere kompliceret end mobiltelefoni. I forhold til logning vil vi for eksempel aldrig kunne gå ind og se, hvad folk har skrevet. Det er heller ikke hensigten. Hensigten er at kunne se ‘hvem med hvem’ og ‘hvor’. Og så vil der være en række tekniske komplikationer. Det er ikke givet, at man vil kunne få det. Man kan godt skjule sig. Men alene det, at man skjuler sig, og at der er en konkret mistanke rettet mod en, kan jo så sige noget til politiet.

Ikke masseovervågning

En del af kritikken har gået på, at den nye logning meget præcist vil overvåge samtlige danskere hele tiden.

- Jeg mener ikke, der er tale om masseovervågning, når data ikke er i myndighedernes varetægt. Så kan man lige så godt sige, at Facebook og Google og alle mulige laver masseovervågning.

Ministeren mener, at logningen er både retfærdig og nødvendig.

- Jeg er bare nødt til at sige, at der er en virkelighed, hvor der er nogle mennesker, der vil os det rigtig ondt. Og det kan man selvfølgelig godt vælge at sige, at det er man ligeglad med, men det er ikke holdbart. Og politiet er fuldstændig entydige på, at det her er et efterforskningsinstrument, der er behov for, siger Søren Pind.

- Det er min opgave at afveje retfærdigheden i det her og se, hvad er nødvendigt. Jeg er sådan set ikke optaget af, at politiet skal vide alting. Tværtimod. For mig er privatlivet meget vigtigt. Jeg er selv et meget privat menneske. Men frihedens forudsætning er, at nogen vil forsvare den. At nogen vil beskytte den. Det modsatte er anarki.

Kan ikke garantere for sikkerheden

De indsamlede data vil komme til at ligge hos teleselskaberne. Det vil derfor være vigtigt, at data bliver opbevaret sikkert hos de enkelte selskaber. Men private datacentre er før blevet hacket.

- Jeg kan ikke garantere, at de ikke bryder ind i Facebook eller Google eller lignende. Men jeg kan garantere, at myndighederne får ikke adgang til det her, uden de har en legitim grund til det. Det er klart, at datasikkerhed er en udfordring i den moderne tidsalder. Det gælder jo også mobildata, siger Søren Pind.

Der er en del præciseringer, som Søren Pind ikke vil fortælle, før det endelige lovforslag bliver lagt frem. Blandt andet ønsker han endnu ikke at oplyse, hvor længe teleselskaberne skal opbevare kundernes logningsdata.

- Den helt konkrete model kommer vil til at vende tilbage til, når lovforslaget kommer. Det er vigtigt for mig, at man inden for kort tid sletter de pågældende informationer.

EU-dom påvirkede ikke Danmark

8. april 2014 kendte EU-domstolen et direktiv ugyldigt med henblik på grundlæggende rettigheder for borgere, der bor i den europæiske union. Direktivet minder på mange måder om de ønsker, Søren Pind har til en ny lov. Mindre end to måneder senere valgte man i Danmark at stoppe for den oprindelige internetlogning.

- Man skal huske, den danske lovgivning blev i sin tid ikke lavet om, fordi EU lavede en dom. Det var ikke noget, vi umiddelbart mente, påvirkede Danmark. Men det virkede ikke. Essensen var, at den logningsmåde, man gjorde på sidst, ikke virkede. Den var ikke egnet til politiets brug, siger Søren Pind.

Bølgerne er gået højt på Twitter, hvor kritikere har givet udtryk for deres manglende begejstring for forslaget.

- Der har jo været en kampagne rettet mod den her tænkning, og det er fint nok, Jeg kan godt lide politisk debat. Men jeg synes nogle gange, det er mærkeligt, at folk prøver at insinuere, at man er komplet idiot. Det er jo ikke sådan, at jeg har tænkt mig at gennemføre noget, som ikke virkede, igen. Det er jo klart.

For teleselskaberne kan logningen blive en dyr affære. Brancheforeningen har talt om trecifrede millionbeløb, og den regning vil Pind ikke tage.

- Jeg forstår godt, at nogen ikke er tilfredse med, at det her kan koste nogle penge. Jeg mener, nogle af de estimater, der har været fremme i offentligheden, er meget overdrevne, men selvfølgelig ikke gratis.

Diskussion på Twitter

Søren Pind har for den samlede danske presse de seneste dage været en særdeles svær mand at få fat, når snakken faldt på sessionslogning. Derimod har ministeren debatteret flittigt på Twitter med både private og journalister. Og det er der en god grund til.

- Det er en vanskelig balancegang ikke at skulle kommentere det konkrete lovforslag og have respekt for, at vi skal have en ordentlig debat i Ventres folketingsgruppe - stillet over for de principielle aspekter. Og det har jeg jo selv kunnet bestemme på Twitter. Det kan jeg ikke bestemme i et interview, og sådan skal det heller ikke være.

- Jeg bliver egentlig lidt stødt over antydninger om, at jeg skulle rende væk fra vanskelige historier. Men i forhold til Twitter og i forhold til kommunikation på de sociale medier stillet over for journalister, så er en af vanskelighederne forbundet med mit virke, at der er kommet 10.00 kanaler.

Det forsøger ministeren at opveje for ved at bruge de sociale medier mere. Du kan se hele hans argument i klippet herunder.