Regeringen vil betale virksomheder for at ansætte flygtninge

Virksomheder skal have en pose penge af staten, hvis de ansætter nyankomne flygtninge på helt almindelige vilkår.

Sådan lyder udspillet fra regeringen forud for de trepartsforhandlinger, der sparkes i gang med et møde i Statsministeriet torsdag eftermiddag.

Regeringen foreslår, at en virksomhed, der ansætter en flygtning, som har været i Danmark i mindre end et år, skal have 20.000 kroner efter et halvt års ansættelse og yderligere 20.000 kroner efter 12 måneders ansættelse. En virksomhed, der ansætter en flygtning, som har været i landet mellem ét og to år, vil kunne få to gange 15.000 kroner af statskassen.

-Vi skal have langt flere almindelige private virksomheder i Danmark til at påtage sig et ansvar med at integrere flygtninge på arbejdsmarkedet. Og det ekstraarbejde, der er ved det, vil vi gerne understøtte med en kontant bonus, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard (V) til TV 2.

Han vil ikke sætte tal på, hvor mange job en sådan bonusordning skal skabe, men han forklarer, at de "almindelige virksomheder" er nødvendige for at undgå, at de mange flygtninge og migranter bliver "en kæmpe belastning for Danmark."

Vil undgĂĄ regning pĂĄ ti milliarder kroner

Beregninger fra regeringen viser, at det bliver en særdeles dyr affære for den danske statskasse, hvis ikke langt flere udlændinge end i dag bliver en del af arbejdsmarkedet. I 2020 vil den fejlslagne integration sĂĄledes koste mere end ti milliarder kroner ĂĄrligt, fremgĂĄr det af tal fra Udlændingeministeriet og Finansministeriet, som Berlingske onsdag offentliggjorde. 

I dag er det færre end hver tredje flygtning i den arbejdsduelige alder, der er i arbejde efter et treårigt integrationsprogram. Og det skyldes ifølge Jørn Neergaard årtiers fejlslagen integrationspolitik.

- Nu har vi fået kniven for struben - det skal der gøres op med. Det her er en bunden opgave, og den vil vi løse, lyder det.

Ifølge ministeren er succeskriteriet for regeringens forslag, at beskæftigelsesgraden i kommunerne, både for danskere og flygtninge, bliver hævet i de kommende år.

- Det vil være rigtig godt for Danmark og dansk økonomi - og jeg tror, at det arbejde, vi sætter i gang nu, vil have nogle støttefunktioner, som er produktivitetsskabende i Danmark.

Dansk Folkeparti: Det her er danskernes land

Dansk Folkepartis retsordfører, Martin Henriksen, kalder forslaget for bekymrende:

- Det vil betyde, at det bliver mere attraktivt for arbejdsgivere at ansætte arbejdsløse flygtninge fremfor arbejdsløse danskere. Og det vil så betyde, at nogen danskere vil komme bagud i forhold til at få et arbejde.

I stedet fremhæver han Dansk Folkepartis ofte fremførte budskab om, at man fra politisk hold hellere skal arbejde pĂĄ at sende flygtninge og migranter ud af Danmark i stedet for at integrere flygtningene i det danske samfund. 

- Danske politikere skal jo først og fremmest sørge for at varetage danskernes interesse, og det her er danskernes land, sagt i al beskedenhed. Og det betyder ogsĂĄ, at vi skal tilstræbe, at arbejdsløse danskere er først i jobkøen og ikke flygtninge. 

Det er trods adskillige forsøg ikke lykkedes TV 2 at fĂĄ en kommentar fra Socialdemokraterne. 

Dansk Arbejdsgiverforening ønsker ikke at kommentere regeringens udspil forud for forhandlingerne, der begynder torsdag klokken 13.30.

Kommuner vil ogsĂĄ fĂĄ en bonus

Ifølge Jyllands-Posten vil kommunerne også få en bonus for hver flygtninge, der kommer i job:

- Vi vil gerne give en yderligere tilskyndelse til at sætte damp på det her. For hver ekstra flygtning, en hvilken som helst kommune får i arbejde i 2016 og 2017, vil staten give en ekstrapræmie på 25.000 kr., som kommunerne kan bruge på serviceområdet, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Lars Løkke Rasmussen vil ifølge avisen sammenligne kommunerne med deres resultater i 2015.

Statsministeren forventer, at kommunerne med jobpræmien vil få yderlige interesse i f.eks. at ansætte jobkonsulenter.