Politik

Oppositionen: Regeringen har spildt tiden på symbolpolitik i stedet for integration

Regeringen har siddet på hænderne og har ført symbolpolitik på integrationsområdet i stedet for at gøre noget ved de reelle problemer, mener S og R.

Der er ris til regeringen fra både Socialdemokraterne og de Radikale over udsigten til, at integrationsudgifterne risikerer at eksplodere i de kommende år. 

Regeringens egne tal viser ifølge Berlingske, at udgifterne til integrationen i 2020 kommer til at overstige 10 milliarder kroner årligt, hvis ikke integrationsindsatsen bliver bedre, og flere flygtninge og indvandrere kommer i arbejde. Og tallet er ovenikøbet renset for udgifter til børneinstitutioner, sundhed og skolegang.

Socialdemokraternes integrationsordfører Dan Jørgensen frygter, at det kommer til at gå ud over velfærden, hvis ikke der kommer styr på integrationsindsatsen.

R: Regeringen har spildt tiden

- Tallene er desværre ikke overraskende. De understreger, at der er behov for at begrænse antallet af asylansøgere i Danmark og samtidigt blive markant bedre til at få flygtninge i job, ellers kan konsekvenserne for vores fælles velfærd blive uoverskuelige, siger han.

Hos de Radikale mener integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen, at regeringen har spildt tiden med blandt andet den såkaldte smykkelov i stedet for at lægge sig i selen for at få flere flygtninge ud på arbejdsmarkedet.

- Det understreger blot opgavens alvor. Regeringen har siddet alt for længe på hænderne og bare talt symbolpolitik og skræmmekampagne i stedet for at handle på det man kan handle på: integration og flygtninge i arbejde. De har spildt tiden indtil nu. Integrationsministeren har med egne ord ikke haft tid til at være integrationsminister, siger hun.

Centralt tema under trepartsforhandlingerne

Integration af flygtninge på arbejdsmarkedet står øverst på dagsordenen, når regeringen i denne uge indleder trepartsforhandlinger med arbejdsmarkedets parter.

Ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) risikerer det at skade sammenhængskraften i Danmark, hvis ikke operationen lykkes.

Men netop derfor burde han have haft fokus på at indkalde til trepartsforhandlinger længe før, mener Dan Jørgensen.

'Regeringen har siddet på hænderne'

- Det undrer mig at regeringen i den grad har siddet på hænderne når det kommer til integrationsdelen. Hvorfor indkalder man først til trepartsforhandlinger nu? Hvorfor er Folketingets partier ikke indkaldt til drøftelser af, hvad man kan gøre med lovgivning?

- Regeringen har haft travlt med at føre symbolpolitik. Det har handler om Smykkelov og teltlejre i stedet for at gøre noget af det, vi ved ville virke for eksempel at fjerne bureaukrati, så flere flygtninge kan komme i arbejde, fastslår den socialdemokratiske integrationsordfører.

For Sofie Carsten Nielsen er løsningen på at undgå, at integrationsudgifterne eksploderer, at flygtninge straks kommer ud på arbejdsmarkedet, når de kommer til landet.

Arbejd fra dag ét

- Det er jo en bunden opgave. Vi burde alle bruge al vores tid på den. Netop derfor vi har fremlagt detaljeret udspil om værdig integration fra dag ét for længe siden. Folk skal i gang med det samme, allerede på asylcenteret. Det er den eneste måde at få udgifterne ned på, siger hun.

Regeringens prognose er udarbejdet af Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet og Finansministeriet og viser ifølge Berlingske, at der alene i år ventes at blive brugt 6,5 milliarder kroner på integration. Et tal, som i 2020 risikerer at lande på 10,4 milliarder kroner.

Bag beregningen ligger en forudsætning om, at der i de kommende år vil komme 15.000 asylansøgere til Danmark mod de 25.000 i år.