Politik

Efter barnebrude-afsløring: Støjberg skiller par ad i asylcentre

Det skal være slut med at mindreårige asylansøgere bor sammen med deres ældre ægtefæller på danske asylcentre.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har besluttet at ændre retningslinjerne for indkvartering i de danske asylcentre fremadrettet - og samtidig skiller hun de såkaldte barnebrude, der allerede bor på asylcentre, fra deres ægtefæller. Det siger ministeren til TV 2. 

- De skal splittes ad. Og det skal de fordi jeg ikke vil acceptere, at der i mit system kan være eksempler på tvang. Og så længe man er i selve asylsystemet, kan man altså ikke komme til at bo sammen.

27 barnebrude

De nye retningslinjer betyder, at ingen asylansøgere under 18 år må indkvarteres i samme asylcenter som deres ægtefæller, uanset om parret har børn eller ej. 

Metroxpress har igennem længere tid beskrevet, hvordan barnebrude har været indkvarteret med ægtefæller på danske asylcentre, og avisen skriver onsdag, at der indtil for få dage siden blandt andet har boet en 14-årig pige med sin 28-årige mand på et Røde Kors-center på Sjælland. Og at otte af de barnebrude, der lige nu bor i danske asylcentre, er gravide eller har børn. 

I januar iværksatte Støjberg en hastehøring for at få et overblik over omfanget af barnebrude. Den høring er nu afsluttet, og ministeriet kan oplyse, at der i øjeblikket er 27 barnebrude - 12 17-årige, otte 16-årige, fem 15-årige og to 14-årige.

- Jeg må sige, at den dag, det gik op for mig, at der rent faktisk er børn, der bor sammen med voksne, blev jeg meget hurtigt enig med mig selv om at, at det skal vi have rettet op på. Og det er så det vi gør nu, siger Inger Støjberg.

Nogle af kvinderne har børn med deres ægtefælle. Hvorfor skiller I også dem ad?

- Det er ganske enkelt fordi jeg ikke vil acceptere, at der kan være forhold, hvor der på den ene eller anden måde er indblandet tvang.

Hvorfor overhovedet skille dem ad, når man ikke er sikker på om der er tale om tvang, eller om det er frivilligt indgåede ægteskaber?

- Så længe man er i det her system (asylsystemet, red.) er det altså os, der bestemmer. Og jeg har det sådan, at det er meget afgørende, at vi sender et helt utvetydigt signal om, at man ikke i Danmark accepterer nogen som helst former for tvang, og selvfølgelig heller ikke, når det gælder de her barnebrude.