Politik

Danske politikere frygter Trump: Forrykt, katastrofalt og decideret skræmmende

Den kontroversielle rigmand Donald Trump kæmper i øjeblikket for at blive Republikanernes præsidentkandidat i USA og i sidste ende sit lands næste præsident.

Inden tirsdagens primærvalg i staten New Hampshire står det fast, at støtten fra Christiansborg er til at overse.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, mener, at Trump reelt har en chance for at vinde, men han håber det ikke.

DF: Forrykte udtalelser

Trump har tidligere udtalt, at han kunne skyde nogen uden at tabe stemmer. Og så er der udtalelsen om, at alle muslimer skal nægtes indrejse til USA.

- Det er helt forrykt. Det er bare sådan en vild udtalelse. Jeg tror ikke, han har tænkt nærmere over det. Han ville sikkert bare sige noget interessant, siger Espersen.

Tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) kalder Trump for en højtråbende populist.

- Hvis han bliver præsident, vil det være en katastrofe. Han er utilregnelig. Han er populist, og han råber til højre og venstre.

- Udenrigspolitisk er han en beundrer af Vladimir Putin (Ruslands præsident, red.), og det vil være forfærdeligt for den internationale politik, hvis én som Trump får mulighed for at trykke på atombombe-knappen, siger SF'eren.

Tør ikke udelukke ham

En anden tidligere udenrigsminister, De Radikales Martin Lidegaard, havde for et halvt år siden udelukket Trumps mulighed for at blive præsident. Det tør han ikke længere.

- I vores verden lige nu er der brug for besindige mennesker, der også har et internationalt udsyn. Trump lader ikke til at være en mand, der vil bygge broer. Han er nærmere en mand, der skaber kløfter, siger Lidegaard.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, håber, at alle andre end Trump vinder præsidentvalgkampen.

- Det vil være decideret skræmmende, hvis Republikanerne nominerer Trump til deres præsidentkandidat. Hans udenrigspolitik flagrer fra det ene mærkelige forslag til det andet uden rod i noget, der ligner virkelighed, siger Aastrup Jensen.

- Farlig

Mogens Jensen, Socialdemokraternes udenrigsordfører, hæfter sig ved, at Trump har haft held med sin strategi indtil videre.

- Han prøver i sin valgkamp at finde en populistisk position, som skal slå til hos primært hvide, ældre amerikanere, siger Mogens Jensen.

Nikolaj Villumsen, Enhedslistens udenrigsordfører, kalder Trump for farlig.

- Den politik, han står for, kan føre til flere forfejlede krige og dermed mere ustabilitet og kaos, siger Villumsen.