Politik

TV 2 erfarer: Kristian Jensen får næse for at ignorere flertal

Folketingets udenrigsudvalg vil på et møde tirsdag klokken 13 give udenrigsminister Kristian Jensen (V) en næse.

Det sker, fordi regeringen - og dermed udenrigsministeren - i december valgte at ignorere et flertal i Folketinget, som i et beslutningsforslag vedtog at pålægge regeringen at pille de planlagte besparelser på udviklingsbistanden af bordet.

Men sådan gik det ikke.

- Vi har tilkendegivet over for Folketinget, at vi ikke agter at følge den vedtagelse, der er, fordi det ikke er ansvarligt at bruge yderligere 1,4 milliarder kroner på udviklingsbistanden, sagde Kristian Jensen dengang til TV 2.

Ingen pligt til at følge forslaget

Når der er tale om et beslutningsforslag, har regeringen ikke pligt til at følge flertallet i Folketinget, men beslutningen høstede alligevel massiv kritik. 

Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Enhedslisten, SF og Alternativet stemte for beslutningsforslaget, mens Det Konservative Folkeparti undlod at tage stilling til om regeringen skulle fastholde udviklingsbistanden på det niveau, SR-regeringen havde planlagt. Dermed kom regeringen i mindretal. 

Og det er netop oppositionspartierne, der sammen med Det Konservative Folkeparti nu er blevet enige om at give udenrigsministeren en næse, erfarer TV 2. 

I teksten, der ifølge TV 2s oplysninger bliver sat til afstemning i Udenrigsudvalget tirsdag, kritiserer partierne regeringen for ikke at gøre, hvad den kan for at skabe et godt samarbejde mellem regeringen og Folketinget. 

Har fået værre næser før

Dermed får Kristian Jensen endnu en næse til samlingen.

Både i 2009 og 2010 modtog han nemlig næser af den grovere slags. Da han var skatteminister i 2009, administrererede hans ministerium efter en skattereform, før den var vedtaget i Folketinget, hvilket var grundlovsstridigt. Det kostede ham en næse, og det gjorde det også, da han i 2010 ikke nedbragte borgernes og virksomhedernes gæld til det offentlige. 

Ifølge TV 2's politiske kommentator Thomas Funding, skal Kristian Jensen da også først og fremmest opfatte sin seneste næse som en advarsel.

- Det er en løftet pegefinger om, at et flertal synes, at han er ude på et vildspor. Og hvis der ikke bliver gjort noget, kan han risikere, at der kommer mere alvorlige redskaber op af redskabskassen, forklarer han.

Derfor hedder det en næse.

- Ordet stammer fra det gammeldanske ord nesæ, der betyder vanære eller skam. Næsen kan i Danmark uddeles af Folketingets medlemmer, Rigsrevisionen, Statsrevisorerne og Folketingets Ombudsmand.

- En næse får sjældent parlamentariske eller direkte politiske konsekvenser, mens et flertal i Folketinget kan tvinge en minister til at gå af ved at udtrykke et såkaldt mistillidsvotum.

- Venstres tidligere formand og udenrigsminister i Schlüter-regeringen, Uffe Ellemann-Jensen, er rekordholder i tildelingen af næser. Han fik 80 styks. De fleste blev givet som følge af fodnotepolitikken, hvor han som udenrigsminister var pålagt at repræsentere synspunkter i Nato, han ikke selv delte, og som han derfor ikke - efter Folketingets mening - fulgte.