EL roser K-forslag: Vi er positivt overraskede

Det Konservative Folkeparti meldte mandag ud, at partiet vil helt af med den nuværende boligbeskatning, herunder den stærkt kritiserede grundskyld. 

Det faldt på stenet grund hos både Venstre og Liberal Alliance, ligesom en professor i økonomi kritiserer idéen. Men nu kommer der alligevel en form for opbakning til De Konservative. Og det endda fra Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund.

Grundlæggende en god idé

Det er nemlig slet ikke så dumt at tage pengene fra overskud i stedet for værdi, mener han.

- Vi blev faktisk lidt overraskede - og også positivt overraskede - forstået på den måde, at vi i årevis har sagt, at det grundlæggende er en god idé at flytte beskatningen fra værdi til et eventuelt overskud af boligen ved salg, siger Rune Lund til TV 2.

Derimod mener han, at finansieringen af forslaget er forkert.

- Det, vi har et problem med, er, at De Konservative vil snuppe ni milliarder fra velfærden for at dække det her, og det er vi selvfølgelig totalt uenige i, siger Rune Lund.

Vil fjerne rabat for at stifte gæld

I stedet ønsker Rune Lund at se på det fradrag, man får, når man låner penge.

- Grundlæggende er det noget pjat, at man får rabat for at stifte gæld. Og for ikke at ramme folk, der sidder i en billig bolig, men som har optaget et dyrt lån i dag, så kan det give mening at sige, at fra nu af og frem, når man optager et lån, så kan man ikke få rentefradrag. Så vil der ske en udfasning og i løbet af maksimalt 29-30 år, vil det rentefradrag være afskaffet.

SF: Skævt og ungdomsfjendsk

Selvom Enhedslisten roser dele af forslaget, så skal Søren Pape ikke regne med at få lignende ros fra en samlet venstrefløj.

- De Konservative har som altid de rigeste boligejere for øje, når de laver ny politik - og man er åbenbart fuldstændig ligeglad med, at det kommer til at koste markant på velfærden. De rige boligejere kan jo så passende bruge deres skatterabat til at betale for privathospital eller en privat børnehave, skriver SFs skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen i en pressemeddelelse.

- Jeg synes nærmest, man kan kalde forslaget for ungdomsfjendsk. Man lader de nuværende husejere beholde gevinsten, mens de nye kommende boligejere mister muligheden for at få rentefradrag.