Stormer frem: Nu er Alternativet næststørst i rød blok

Socialdemokraterne er løbet med alle overskrifter i forbindelse med den nye Megafon-måling, TV 2 publicerede torsdag aften.

Målingen viser, at Socialdemokraterne går hele syv procentpoint tilbage siden seneste Megafon-måling i november og valget i fjor og lander på blot 19,3 procent af stemmerne.

Til gengæld viser målingen også, at Alternativet, der først kom i Folketinget i juni sidste år, er rød bloks næststørste parti.

Asylpolitik skyld i nedtur

Hovedårsagen til Socialdemokraternes nedtur er den førte asylpolitik. Partiet har blandt andet stemt for regeringens asylstramninger, der blev vedtaget tirsdag.

Asylpolitikken er også årsagen til Alternativets fremgang, mener Rasmus Nordqvist, Alternativets politiske ordfører.

- Vi kan godt både smile og grine af det, men det har været en meget voldsom uge i dansk politik, og derfor kigger vi også på den måling med de forbehold, som der er.

- Men vi er selvfølgelig glade for, at folk har givet udtryk for, at den politik, der er blevet vedtaget her på det seneste, ikke er den rigtige, siger han til Ritzau.

Alternativet får 9,3 procent af stemmerne i målingen. Det er mere end Enhedslisten, De Radikale og SF, som står til henholdsvis 9,2, 8,5 og 4,8 procent af stemmerne.

Smykkelov mødt af hård kritik

I mandater betyder det 17 pladser i Folketinget til Uffe Ebæks parti. Ved folketingsvalget i juni sidste år landede Alternativet på 4,8 procent af stemmerne og dertilhørende ni mandater.

Blandt asylstramningerne, der i tirsdags blev vedtaget, er den såkaldte smykkelov, der har skabt debat i udlandet og herhjemme. 

Fremover kan danske myndigheder beslaglægge flygtninges genstande til betaling af deres ophold i Danmark. Der har også været kritik af, at retten til familiesammenføring for flygtninge med midlertidig beskyttelse udskydes fra et til tre år.

- Målingen viser, at de partier, som ønsker, at Danmark tager ansvar for den flygtningekrise, der er i Europa, og som ønsker en fælles international løsning, går frem. Det er meget positivt, siger Rasmus Nordqvist.

S: Vi værner om velfærdssamfundet

Socialdemokraternes politiske ordfører Nicolai Wammen erkender, at det er partiets asylpolitik, der har fået de mange vælgere til at vende partiet ryggen. Men for Socialdemokraterne handler asylstramningerne om at fremtidssikre velfærdssamfundet, hævder han.

- Når vi har valgt at føre den her politik, så er det fordi, vi står i en helt ekstraordinær situation i Europa og Danmark, siger han.