Kæmpe tilbagegang for Socialdemokraterne: Ikke set siden 1998

Den seneste tids heftige debat om udlændingestramninger ser ud til at have ramt Socialdemokraterne exceptionelt hĂĄrdt. 

En ny meningsmĂĄling, foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken, viser et markant fald i opbakningen til partiet med Mette Frederiksen i spidsen. 

Blot 19,3 procent af vælgerne ville sætte deres kryds ved liste A, hvis der var valg i morgen. Dermed er partiet gĂĄet syv procentpoint tilbage siden den seneste Megafon-mĂĄling, som blev foretaget i november. Et fald, der er langt større end den statistiske usikkerhed. 

Faldet er sĂĄ markant, at Megafon har lavet en kontrolmĂĄling for at sikre sig, at der ikke er tale om en fejl. Der er sĂĄledes godt dobbelt sĂĄ mange respondenter i den samlede meningsmĂĄling, end det normalt er tilfældet. 

- Det er et historisk fald. Vi skal helt tilbage til 1998, hvor Nyrup brød sit efterlønsløfte, for at se flere vælgere forlade Socialdemokraterne sĂĄ hurtigt, siger Asger H. Nielsen, der er direktør for Megafon. 

- SĂĄ det er altsĂĄ det, man kan kalde frit fald.

Mette Frederiksen kan dog glæde sig en smule over, at mange af de vælgere, der vender ryggen til hende, bliver i rød blok. SĂĄledes gĂĄr bĂĄde Alternativet og Radikale markant frem. Alternativet stĂĄr nu til at fĂĄ næsten hver tiende stemme, mens Radikale kan glæde sig over en tilslutning pĂĄ 8,5 procent. Rød blok er samlet set en smule større end blĂĄ: 51,7 procent over for 48,3 procent.

Årsag: Udlændingepolitikken

Megafon har samtidig spurgt respondenterne om ĂĄrsagen til, at de nu vil sætte krydset et andet sted. Og her peger mere end otte ud af ti af de frafaldne socialdemokrater pĂĄ udlændingepolitikken. 

Socialdemokraterne har den seneste tid foretaget et højresving i tilgangen til udlændingepolitikken. Under overskriften ”Vi vil gøre alt for at begrænse antallet af ikkevestlige flygtninge og indvandrere" slog partiets magtfulde gruppeformand Henrik Sass Larsen i slutningen af december i et indlæg i Politiken fast, at det danske samfund ”stĂĄr over for en social katastrofe” som følge af de øgede udgifter, der skal gĂĄ til at hĂĄndtere de mange flygtninge, der er kommet til landet. 

Mette Frederiksen har efterfølgende slået fast, at partiet ønsker, at EU’s ydre grænser lukkes, og at flygtninge skal blive i lejre i deres nærområder og søge asyl derfra i stedet for at rejse til Danmark.

S-formanden har samtidig bekendtgjort, at de famøse socialdemokratiske vestegnsborgmestre havde ret, da de i 80-erne og 90-erne forsøgte at få partiledelsen på Christiansborg til at arbejde for at bremse tilstrømningen.

Og i tirsdags stemte Socialdemokraterne – minus tre medlemmer af folketingsgruppen – for en lang række omdiskuterede stramninger af udlændingepolitikken. Heriblandt at give myndighederne mulighed for at beslaglægge flygtninges værdigenstande, samt en forringelse af flygtninges mulighed for at fĂĄ familiesammenføring.

S-ordfører: Det har ikke været nemt

- Jeg gik ikke ind i Socialdemokratiet, fordi jeg synes det er sjovt at stramme familiesammenføringsreglerne for børn og deres familier. Og der er ingen tvivl om, at det har været en svær uge for rigtig mange, siger Socialdemokraternes politiske ordfører Nikolaj Wammen om målingen.

- Vi fører fra Socialdemokraternes side en politik, hvor vi ønsker at finde en balance – pĂĄ den ene side hjælpe mennesker i nød, og samtidig passe godt pĂĄ vores velfærdssamfund. Og vi kan jo se, at vi stĂĄr med en helt ekstraordinær stor udfordring netop nu. Og der er ikke noget, der tyder pĂĄ, at den bliver mindre de kommende ĂĄr – tværtimod.

Han fortryder dog ikke, at partiet sammen med blĂĄ blok tirsdag stemte for nye udlændingestramninger. 

- Vi står ved de beslutninger, vi har truffet. Vi mener, at det er de rigtige. Men jeg forstår godt, at rigtig mange mennesker synes, at det er svært. Det har bestemt heller ikke været nogen nem opgave for os, siger han.

I blĂĄ blok er vælgerforskydningerne mindre. Venstre gĂĄr godt et procentpoint tilbage, mens Dansk Folkeparti gĂĄr en smule frem i forhold til den seneste mĂĄling. 

Med Socialdemokraternes markante tilbagegang står Dansk Folkeparti således til at blive Folketingets største parti, hvis der var valg i morgen.

Fakta om mĂĄlingen: Politisk indeks 28. januar 2016

Målingen er gennemført som en kombineret web- og telefonundersøgelse i perioden 25 til 26. januar.

Kontrolundersøgelsen er gennemført som kombineret web- og telefonundersøgelse i perioden 27 til 28. januar og den har verificeret resultaterne.

Den samlede stikprøve udgør derfor 2.005 respondenter.

Kilde: Megafon for TV 2 og Politiken