Efter chokmåling: Megafon måtte lave kontrolmåling for at være sikre

Analysevirksomheden Megafon måtte lave en kontrolmåling grundet 'historisk stort' fald for Socialdemokraterne.

- Målingen viser et historisk stort fald til Socialdemokratiet. Faldet er så stort, at vi skal tilbage til 1998 for at se et tilsvarende stort fald for Socialdemokratiet. Det var der, vi havde Poul Nyrup og de brudte efterlønsløfter.

Sådan lyder det fra Megafons direktør Asger Nielsen, efter at en ny måling fra analysevirksomheden viser, at Socialdemokraterne går syv procentpoint tilbage siden folketingsvalget i juni sidste år. Det svarer til en tilbagegang i mandater fra nuværende 47 mandater til 34.

- Det siger mig, at vi er ude i det der hedder ’frit fald’ for Socialdemokratiet. De er faldet meget kraftigt på ganske få uger. Vi har jo spurgt alle de socialdemokratiske vælgere, hvorfor de har forladt partiet, og 80 procent angiver, at det er stramninger indenfor flygtninge- og indvandrerområdet som rent faktisk gør, at de forlader partiet, siger Asger Nielsen.

Den store tilbagegang for det gamle arbejderparti har medført, at analysevirksomheden lavede en ekstra kontrolmåling. Noget der kun sker hvert andet til tredje år.

Måtte lave kontrolmåling

- Vi vil være helt sikre, så vi kan udelukke, at man har trukket en helt vild skæv stikprøve. Vi kigger på folks uddannelse, køn, interesser og de politiske svar. Der var ikke noget usædvanligt. Men det her fald var så stort, at vi besluttede at lave en kontrolmåling, for at være helt sikker på, at undersøgelsen er valid, siger Asger Nielsen.

Undersøgelsen viser desuden stor fremgang til Alternativet på 3,7 procentpoint og til Radikale Venstre på 3,5 procentpoint.

Der er næsten uændret fordeling mellem rød og blå blok siden sidste måling.

Fakta om målingen:

Målingen er gennemført som en kombineret web- og telefonundersøgelse i perioden 25 til 26. januar.

Kontrolundersøgelsen er gennemført som kombineret web- og telefonundersøgelse i perioden 27 til 28. januar og den har verificeret resultaterne.

Den samlede stikprøve udgør derfor 2.005 respondenter.

Kilde: Megafon for TV 2 og Politiken