Politik

TV 2-brugere om nazi-tegning af Løkke: Det kaldes ytringsfrihed

Rædselsfuldt og utilstedeligt, eller satire som en regering må kunne tåle?

Debatten har raset – både på Christiansborg og på sociale medier – efter at den store britiske avis The Guardian har offentliggjort en satiretegning, der forestiller statsminister Lars Løkke Rasmussen i nazi-lignende tøj.

Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen har langet voldsomt ud efter tegningen:

- Det med at trække nazikortet er så usympatisk, sølle og rædselsfuldt, at jeg slet ikke kan beskrive det, siger han blandt andet.

Mange af de brugere, der har blandet sig i debatten på TV 2 Politiks Facebook-side, mener derimod ikke, at regeringen har grund til at være forarget:

- SATIRE! Man må åbenbart gerne portrættere profeten Muhammed som terrorist, men ikke regeringen som nazist. Det kaldes ytringsfrihed - den der ret, som i var så opsat på at beskytte?, skriver brugeren Frederik Glerup Christensen eksempelvis. En kommentar, som 130 andre i skrivende stund ’synes godt om’.

- Selvforskyldt.. Forårsaget af en idiotisk regering der ikke forstår at DK er en del af verden og som fører tåbelig symbolpolitik. Bagefter piver de over at de er blevet misforstået. Annoncer i arabiske medier, Støjberg udtaler i Spiegel at "hun vil gøre alt for at holde flygtninge ude".. Bagefter er det oppositionens skyld at udlandet reagerer. Hykleri, skriver brugeren Svend Ask Gimle Larsen.

Brugeren Alex Østergaard skriver:

- Vi behøver slet ikke tage diskussionen. V skal bare stoppe deres ynk og det skal de af pga. 2 ord: "Muhammed" og "tegninger". Vi har mistet alt ret til at kritisere noget som helst på den konto. V har igen og igen fortalt hvordan ytringsfriheden er vores fremmeste privilegium og at den står over alt andet.

Nogle brugere mener dog, at tegningen går for langt:

- Undskyld mig, synes I virkelig, at den tegning er humor?, at nogen kan sammenligne LLR (Lars Løkke, red.) med Hitler, er for mig ganske uhørt, hvornår har LLR smidt tusindvis i gaskamre, hvornår har han udsultet mennesker, hvornår har han tortureret mennesker, og det kalder I satire, skriver Ulla Sølvberg von Essen.

Du kan selv læse - og deltage i debatten her:

Radikale: Regeringen ligger, som de har redt

Tegningen er en blandt flere, der er lavet i kølvandet på, at et flertal i Folketinget tirsdag vedtog det omdiskuterede og udskældte L87  – et lovforslag, der indebærer en lang række udlændingestramninger.

Særligt den del af lovforslaget, der giver danske myndigheder mulighed for at beslaglægge flygtninges værdigenstande, har vakt opsigt i udlandet – på trods af, at regeringen har præciseret forslaget, så det står klart, at eksempelvis vielsesringe ikke kan beslaglægges.

De Radikales udlændingeordfører Sofie Carsten Nielsen mener, at regeringen ligger, som den har redt:

- Regeringen har jo indrykket skræmmeannoncer i aviser rundt omkring i verden for at skræmme flygtninge i andre retninger. Og når man har det, har man jo selv bedt om at kommunikere til hele verden, at her er forfærdeligt. Så satire er satire, det hylder vi i alle mulige andre sammenhænge, og jeg synes regeringen ligger, som den har redt. Man kan ikke kommunikere en skræmmekampagne til flygtninge, og så tro, at resten af verden ikke kigger med, siger hun.