Politik

Sofie Gråbøl til britisk avis: Det er svært at føle sig stolt over Danmark

Sofie Gråbøl: Jeg tror det her har skadet Danmarks omdømme i udlandet alvorligt Jens Nørgaard Larsen / ScanpixDanmark

En af de mest kendte danskere i Storbritannien forklarer briterne, hvor ked hun er over den danske "smykkelov".

- Jeg vil gerne være stolt af Danmark. Men det er svært.

Det siger den danske skuespiller Sofie Gråbøl til den britiske avis The Guardian. 

Hun er et af de mest kendte danske ansigter i Storbritannien på grund af rollen, som den sweater-klædte kriminalbetjent Sarah Lund i TV-serien ”Forbrydelsen”, der blev en stor succes i Storbritannien.

"Det er frastødende"

Hun opholder sig netop nu i London, hvor The Guardian har bedt hende kommentere på den nye danske asyllovgivning, der blev vedtaget tirsdag.

Loven har vakt opsigt verden over, blandt andet på grund af bestemmelserne, der gør det muligt at tage værdigenstande fra asylsøgerne.

Og det er en lov, som Sofie Gråbøl også har svært ved at forstå:

- Jeg synes det er et sørgeligt spild. Danmark har så mange ressourcer. Vi er et af verdens mest velhavende lande, og alligevel vil vi stille os op foran mennesker, der er i den mest sårbare situation, man kan forestille sig og har rejst i ugevis, og diskutere med dem, om deres guldkæde har sentimental værdi eller ej. Det er frastødende. Vi taler om mennesker, der har mistet alt, siger hun til The Guardian.

Det har skadet danmarks omdømme

Hun frygter, at lovgivningen vil gøre alvorlig skade på Danmarks ry i udlandet:

- Vi forstår ikke, hvordan vi bliver opfattet i udlandet, og jeg tror dette har skadet Danmarks omdømme alvorligt. Vi bliver nødt til at lave en masse TV-dramaserier for at genoprette det billede, gør vi ikke?

Sofie Gråbøl, som briterne kender hende bedst: Hovedpersonen Sarah Lund i TV-serien "Forbrydelsen", som i Storbritannien blev kendt som "The Killing".

- Jeg er stadig stolt af Danmark. Næst efter Sverige er det det land, der bruger flest penge på at modtage flygtninge. Jeg tror, at vi - mere end nogensinde – er nødt til at leve op til de humanistiske værdier, som vores land er bygget på. Det liberale og åbne Danmark, som jeg stadig kender, håber desperat, at disse nationalistiske dage snart er overstået, siger Sofie Gråbøl til den britiske avis.

The Guardian var i dag en af flere udenlandske aviser, der bragte forargede artikler og grovkornede satiriske tegninger om den danske regering og den nye ”smykkelov”: