Politik

S kræver svar fra Støjberg: Hvad vidste du om barnebrude?

Hvordan kan danske myndigheder have tilladt, at såkaldte barnebrude har boet sammen med deres voksne ægtefæller på danske asylcentre?

Det kræver Socialdemokraterne nu svar på fra udlændingeminister Inger Støjberg, efter at det mandag kom frem, at piger under 18 år – i mindst et tilfælde ned til 14 år – har fået tilladelse til at blive indkvarteret med deres ældre ægtefæller.

- Jeg er meget chokeret over det her. Tænk sig, at sådan noget kan foregå i Danmark, siger Socialdemokraternes udlændingeordfører Dan Jørgensen og fortsætter:

- Der må jo være folk i systemet, der har vidst det her, og jeg har tænkt mig nu at indkalde Inger Støjberg i samråd i Folketinget, så hun kan forklare præcis, hvor meget hun har vidst, hvor meget hendes ministerium har vidst, og hvordan sådan noget her overhovedet kan foregå?

Støjberg: Det skal stoppes

Inger Støjberg fastslog mandag eftermiddag, at hun omgående ville meddele Udlændingestyrelsen, at man skal stoppe med at indkvartere barnebrude med deres ægtefæller:

Udlændingestyrelsen skrev mandag i en mail til TV 2, at det ”afhænger af omstændighederne”, om mindreårige er blevet indvarteret med deres ægtefælle:

- Det afhænger af omstændighederne i den enkelte sag, herunder f.eks. vurderingen af relationen mellem de pågældende ægtefæller samt den mindreåriges alder, om styrelsen finder det hensigtsmæssigt at indkvartere de pågældende sammen, skrev de blandt andet.

Børns Vilkår: Grund til bekrymring

Hos organisationen Børns Vilkår er direktør Rasmus Kjeldahl bekymret:

- Der er grund til stor bekymring, når piger er gift med ældre mænd i en eller anden form for tvangsægteskab eller lignende. Men man må også respektere, at de her ægteskaber kan være mere almindelige i andre kulturer, sagde Rasmus Kjeldahl mandag til Ritzau.

De Konservatives udlændingeordfører Naser Khader vil ikke på nogen måde acceptere, at mindreårige piger indkvarteres med deres ældre mænd.

- Vi kan ikke acceptere det i Danmark. Hvis danske borgere gør det samme, så kan de blive retsforfulgt, siger han og fortsætter:

- Det er noget jeg og andre ligesindede har forsøgt at bekæmpe i mange år i Mellemøsten. Og så kan vi altså ikke flytte den del af Mellemøsten til Danmark. Det er helt vildt. 

Støjberg fik først besked mandag

På det sociale medie Twitter skriver Inger Støjbergs spindoktor Mark Thorsen, at ministeren først - som følge af historier i pressen - blev gjort bekendt med barnebrude i danske asylcentre mandag: