Politik

Støjberg griber ind: Adskiller barnebrude fra voksne ægtefæller

Inger Støjberg kræver et øjeblikkeligt stop for, at såkaldte barnebrude indkvarteres sammen med deres voksne ægtefæller på de danske asylcentre.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at barnebrude indkvarteres sammen med deres ægtefæller på danske asylcentre. Det skal stoppes omgående, og det vil jeg omgående meddele Udlændingestyrelsen.

Sådan skriver udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg mandag aften på Facebook. Kommentaren kommer efter, det er kommet frem, at mindreårige asylansøgere bor sammen med deres voksne ægtefæller på de danske asylcentre.

I Danmark er det ellers som udgangspunkt ikke tilladt at gifte sig med mindreårige - altså børn under 18 år.

Få tilfælde

Alligevel sker det, at de såkaldte barnebrude får tilladelse til at bo sammen med deres voksne ægtefælle på danske asylcentre. Det bekræfter Udlændingestyrelsen i en mail til TV 2:

”Udlændingestyrelsen oplever ganske få tilfælde, hvor mindreårige asylansøgere (under 18 år) har et retsgyldigt ægteskab med en anden mindreårig asylansøger eller med en voksen asylansøger over 18 år, og hvor parterne derfor som udgangspunkt kan indkvarteres sammen på asylcentrene.”

Men det skal altså være slut med den praksis, for danske normer skal også gælde i asylcentrene:

- Når man opholder sig i Danmark, så gælder danske normer og regler, og det skal gøres meget klart overfor asylansøgerne, skriver Inger Støjberg på Facebook.

Børns Vilkår: Grund til bekymring

Hos organisationen Børns Vilkår er direktør Rasmus Kjeldahl bekymret, men han mener også, at der kan være tilfælde, hvor samværet skal respekteres.

- Der er grund til stor bekymring, når piger er gift med ældre mænd i en eller anden form for tvangsægteskab eller lignende. Men man også respektere, at de her ægteskaber kan være mere almindelige i andre kulturer, siger Rasmus Kjeldahl til Ritzau.