Politik

Skoleelevers vilde forslag: Dødsstraf, a-kraft og våben til folket

Dødsstraf, en lempelig våbenlov efter amerikansk forbillede, bilfrie søndage og atomkraftværker på dansk grund.

Det ville blive virkelighed, hvis de unge, der i dag indtager folketingssalen, fik magt som de har agt. På denne mandag, der er mødefri for de 179 medlemmer af Folketinget, åbnes dørene nemlig for Ungdomsparlamentet, hvor en række 8. og 9. klasses elever får behandlet deres i alt 60 beslutningsforslag, ligesom de fra 12.30 til 13.30 har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og 10 andre ministre i spørgetid.

De 60 lovforslag spænder bredt. Ikke overraskende er mange af de unge optaget af folkeskolen, men der er også en stribe forslag om helt andre områder.

Står det til 9.A på Brorsonskolen i Varde, er der brug for at hæve straframmerne for ”visse forbrydelser” og at indføre dødsstraf. Fremover skal det koste dødsstraf at begå drab, voldtægt, pædofili og omfattende økonomisk kriminalitet. Samtidig skal fængslerne stramme op.

- Det skal ikke være sjovt at blive fængslet, og derfor skal fængslerne gøres hårdere. Det skal være noget, man ikke glemmer, så man ikke går ud og begår mere kriminalitet, skriver de i bemærkningerne til forslaget.

Alle skal have ret til at være bevæbnet

Og er man i risiko for at blive udsat for kriminalitet, skal man have lov til at bruge en peberspray, lyder et andet forslag. Det koster i dag 60 dages ubetinget fængsel, men særligt Dansk Folkeparti har advokeret for at tillade pebersprayen som selvforsvarsmiddel.

Apropos selvforsvar, så er der ifølge 9.D på Frederikssund Private Realskole brug for at ændre loven om våben og eksplosivstoffer. Udgangspunktet skal nemlig være, at alle voksne skal have ret til at være bevæbnet.

På den måde vil kriminaliteten i samfundet generelt nemlig falde, fordi de kriminelle og ofrene så er på lige fod, skriver eleverne i beslutningsforslaget, som også vil have en smart sideeffekt:

- Den del af den kriminelle underverden, der smugler og sælger våben ulovligt, vil ved statens overtagelse af markedet blive arbejdsløse, så kriminaliteten dermed vil falde. Desuden vil staten kunne tjene penge på salget af våben, skriver eleverne.

Atomkraft er vejen frem

Der vil også være gode samfundsøkonomiske effekter i at tillade atomkraftværker på dansk grund, mener i hvert fald 9.D på Nordvestskolen, Stormark i Nakskov. Det vil skabe nye jobs, og det vil være en miljørigtige i forhold til kulkraft, som i dag tegner sig for halvdelen af energiforsyningen i Danmark. Endelig er sikkerheden god, fordi vi i Danmark nærmest ikke kan få jordskælv.

Hvis det stod til det rigtige folketing, ville forslaget formentlig lide en krank skæbne. Tilbage i 1985 skrinlagde Folketinget endegyldigt at indføre atomkraft, og så sent som i 2013 fastslog daværende udenrigsminister Villy Søvndal (SF), at den beslutning stadig står ved magt.

Comeback til de bilfrie søndage

Nogle af ungdomsparlamentarikerne foreslår også at genindføre de bilfrie søndage, som Danmark havde hen over vinteren 1973/1974. Fremover skal motorvejene, ifølge forslaget fra 9. klasse på Krebs Skole, været lukket land for private bilister. Kun busser, politi, brand og redning kan få lov til at køre på Danmarks mere end 1.000 km motorveje om søndagen.

- Alle lande i EU har arbejdet hårdt på at mindske deres CO2-udledning, og i Danmark må vi gøre alt, hvad vi kan. Vi skal passe på kloden, som vi skal kunne give videre til næste generation, skriver eleverne i forslaget.

Ungdomsparlamentet trådte sammen klokken 9, og bruger formiddagen på udvalgsmøder, hvor forslagene bliver drøftet. Et forslag fra hvert udvalg tages med til mødet i folketingssalen, der begynder 12.15.