Politik

Skatteministeren grillet af skoleelever: - Vil du købe en mindre bil?

Der var markant flere skoletasker og madpakker på Christiansborg mandag end vanligt.

For mens de ’rigtige’ folketingsmedlemmer har holdt mødefri mandag, har Folketinget lagt rammer til Ungdomsparlamentet 2016, hvor 179 elever fra 8.- og 9. klasser landet over legede folketingsmedlem for en dag. Statsministeren og ti øvrige ministre stillede op til en times spørgetid – og her blev der gået til dem.

En elev ville vide, om regeringen vægter danskernes velfærd eller flygtningekrisen højest.

- Jeg prioriterer at håndtere flygtningekrisen på en sådan måde, at vi også kan passe på danskernes velfærd. Det største problem vi har, er ikke så meget, at der kommer nogen, men at dem, der kommer, har svært ved at vinde fodfæste i Danmark, lød svaret fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

En paf skatteminister

Men også skatteminister Karsten Lauritzen (V) blev grillet. Cecilie Calica Themsen spurgte til størrelsen på hans ministerbil.

- Vil ministeren gå foran med et godt eksempel og køre i en mindre ministerbil, som også er eldrevet?

Det bragte skatteministeren lidt ud af fatning.

- Tak for spørgsmålet. Det var et rigtig godt spørgsmål, om ministeren vil det. Æhm, øh..., lød det tøvende fra skatteministeren, hvorefter salen brød ud i grin.

I dagens anledningen greb formanden ikke ind. Normalt er den slags meningstilkendegivelser ikke tilladt i salen. Men nu fik Karsten Lauritzen et par ekstra sekunder til at tænke over sit svar. 

- Det er faktisk sådan, at jeg står over for, at vi skal købe ny ministerbil i Skatteministeriet, så det kunne man selvfølgelig godt overveje, men fordi en ministerbil er sådan et rullende kontor, hvor man tilbringer ret mange timer, når man kører rundt i landet – jeg tror, jeg har kørt 30.000 km i de syv måneder, jeg har været skatteminister – så er det altså meget rart, at der er lidt plads. Så umiddelbart vil jeg svare nej, men det er et rigtigt godt spørgsmål, og jeg vil lige overveje en ekstra gang, svarede Karsten Lauritzen.

Flertal for aktiv dødshjælp

Efter veloverstået spørgetime gik eleverne ud i udvalgene. Her skulle de igennem de i alt 60 lovforslag, de havde stillet hjemmefra – og koge dem ned til ti forslag. Ud røg både forslagene om atomkraft i Danmark, indførelse af dødsstraf, legalisering af pebersprays og en liberal våbenlov i amerikansk stil, som TV 2 tidligere omtalte.

Til gengæld vedtog Ungdomsparlamentet at give grønt lys for aktiv dødshjælp, at sænke momsen på økologiske fødevarer fra 25 til 17 procent samt at videreuddanne folkeskolelærerne, så de er bedre i stand til at lære eleverne, at der er andre familieformer end den, der består af mor og far. Lærerne skal sørge for, at fordomme om homoseksuelle ikke reproduceres, lød argumentet.

Forslagene om bilfrie søndage på motorvejene, etableringen af et dyrepoliti og indførelsen af roadpricing blev derimod ikke til noget.