Udenrigsminister: Danske politikeres skyld, at Danmark får dårligt ry

Det er blandt andet nogle af de danske Europa-parlamentsmedlemmer, der er skyld i den dårlige omtale, Danmark har fået i udenlandske medier den seneste tid.

Sådan lyder udmeldingen fra den danske udenrigsminister Kristian Jensen (V) oven på den meget negative opmærksomhed, som Danmark den seneste tid har fået i udenlandske medier i forbindelse med regeringens asylstramninger.

- Jeg ærgrer mig egentlig mest af alt over, at meget af den omtale, der er negativt mod Danmark, det er igangsat af danske politikere, der er uenige med vores linje, siger Kristian Jensen til TV 2.

Skal stå skoleret i Europa-Parlamentet

Det er særligt forslaget om at tage værdier fra asylansøgere, der har fået negativ opmærksomhed - senest på den store arabiske tv-kanal Al-Jazeera, der potentielt har op mod 200 millioner seere.

Den dårlige omtale har blandt andet betydet, at både den danske udenrigsminister samt udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mandag skal stå skoleret i Europa-Parlamentet, hvor den skal forklare asylstramningerne.

Udenrigsministeren mener, at danske politikere spreder dårlige rygter om Danmark, og at dette har haft større betydning for den dårlige omtale end ”journalisters egen interesse”.

- Vi kan høre, at når vi eksempelvis er blevet inviteret til Europa-Parlamentet, jamen så har det været nogle af de danske parlamentarikere, der har været med til at skabe den stemning, der gør, at Danmark nu bliver bedt om at forklare sig dernede, siger Kristian Jensen.

DF: De sammenligner os med Ungarn og Polen

Kristian Jensens synspunkt bakkes op af Dansk Folkepartis europarlamentariker, Anders P. Vistisen, der mener, at der er nogle partier, som har gjort meget for at puste asylstramningerne ud af proportioner.

- Særligt SF og Det Radikale Venstre har jo gjort meget for at tale den her sag op og langt væk fra substansen.

Anders P. Vistisen peger særligt fingre af Den Grønne Gruppe, hvor SF’s EU-parlamentariker, Margrete Auken sidder, som DF’eren mener, har været katalysator for at starte den negative omtale.

- Deres partiformand (Den Grønne Gruppe) sammenlignede jo Danmark med Ungarn og Polen, da han skulle beskrive, hvor frygtelige vi var til at håndtere menneskerettigheder og demokrati. Og det er i Europa-Parlamentet bestemt ikke nogen ros, hvis man bliver sat i klasse med dem.

- Så det er helt tydeligt, at man sådan prøver at tale os ind i en kontekst, hvor vi ikke overholder basale menneskerettigheder eller almindelige standarder for demokrati i Europa, lyder det fra Anders P. Vistisen.

- Regeringen må selv tage ansvaret

Den hårde kritik fra regeringen og dets største støtteparti preller dog af på De Radikales europaparlamentariker Morten Helveg Petersen.

- Jeg fører en tone, som er helt anstændig og ordentlig efter min egen bedste overbevisning, og hvis der er nogen, der kan føre bevis for det modsatte, så hører jeg da gerne det.

- Men det at være kritisk overfor den lovgivning, der finder sted i Danmark, det forbeholder jeg mig at have mine holdninger til, og det er jeg i min gode ret til, siger han.

Morten Helveg Petersen mener i stedet, at regeringen må stå til ansvar for den politik, den fører

- Når regeringens eget lovforslag har undergået flere ændringer… Regeringen har selv stået på CNN og sagt, at man ikke ville tage smykker, og så har man korrigeret kursen selv og sagt, at det godt kan lade sig gøre, så hvis der er nogen, der er årsag til forvirring, så er det regeringen selv, siger den radikale politiker.