Støjberg om asylsøgere, der vil rejse hjem: Kritikerne er utaknemmelige

Integrationsministeren undrer sig over, at asylsøgere, der beskriver sig selv som forfulgte i deres hjemland, hellere vil hjem igen.

- Jeg synes ikke man kan være bekendt at være utilfreds.

Så katagorisk afviser integrationsminister Inger Støjberg den kritik, der nu får flere asylansøgere til at fortryde den lange tur til Danmark og forsøge at komme tilbage til deres hjemland.

- Jeg har hørt om det før og man må bare sige, at hvis ikke man mener forholdene i Danmark er i orden, så synes jeg heller ikke man har fortjent at være her. Man skal jo hele tiden holde det op imod, at det er mennesker der kommer hertil og siger, at de er personligt forfulgte og risikerer at blive slået ihjel eller tortureret i det land de kommer fra, siger Inger Støjberg.

- Hvis man kommer hertil og siger, at man er så personligt forfulgt, at man er bange for sit liv, så har jeg svært ved at forstå, at man kan være utaknemmelig over de forhold man får her, siger hun.

"Jeg er skuffet"

I dag stiller flere asylansøgere, der er indkvarteret i Næstved, sig frem og siger, at de er blevet så skuffede over forholdene og modtagelsen i Danmark, at de vil rejse hjem igen:

- Jeg søgte asyl her og har været på asylcenter i seks-syv uger og fra første dag var jeg slet ikke tilfreds med noget. Det er ikke behageligt og ikke rart at være her og jeg er skuffet. Jeg vil ikke bytter mit land Iran for 100 europæiske lande. Det er ikke som jeg forventede. Og jeg er skuffet. Asylcentret og befolkningen er kolde og ikke varme ligesom derhjemme, siger den 18-årige iranske asylsøger Zanyar.

En aftale i november

Ifølge en rundspørge, som TV 2 har foretaget, har mindst 60 udenlandske asylansøgere allerede forladt Danmark, angiveligt for at vende tilbage til deres hjemland.

Asylsøgerne er utilfredse med ventetiden på asylbehandling. Flere af dem, som TV 2 har talt med, fortæller, at de har en aftale en samtale med myndighederne til november. Og de er utilfredse med asylcenterets faciliteter og med de tildelte lommepenge, der er på cirka ni kroner om dagen.

Ventetiden er blevet lang

Integrationsminister Inger Støjberg afviser kritikken som utaknemmelig, men indrømmer, at sagsbehandlingstiden er lang:

- Det er bestemt ikke nogen bevidst strategi, at der skal være lang ventetid. Men det er klart, at når der kommer så mange asylansøgere som der gør til Danmark, så bliver ventetiden længere end den var førhen. Men lad mig bare lige minde om, at hvis man søger asyl, så er det fordi man selv synes man er forfulgt, og så må nogle måneders ventetid dog ikke være så slemt, når man tænker på hvad alternativet er, siger Inter Støjberg.

Historierne om asylsøgerne, som nu ønsker at rejse hjem igen, er lavet i samarbejde mellem TV 2 og TV Øst.

FAKTA: Her kommer asylansøgerne fra

Udlændingeministeriet har mandag offentliggjort den seneste opgørelse over antallet af asylansøgninger. Alene i november søgte 5093 om asyl i Danmark. Her er de lande, som de fleste af asylansøgerne i 2015 kommer fra. Antallet af ansøgninger i november står i parentes:

* Syrien: 7779 (1932)

* Iran: 2362 (1078)

* Eritrea: 1703 (79)

* Afghanistan: 1614 (715)

* Statsløse: 1447 (567)

* Irak: 1270 (435)

* Somalia: 234 (19)

* Marokko: 160 (16)

* Kosovo: 115 (14)

* Nigeria: 108 (4)

November er den måned i 2015, hvor flest har søgt asyl:

* Januar: 648

* Februar: 473

* Marts: 465

* April: 564

* Maj: 914

* Juni: 1077

* Juli: 1062

* August: 1813

* September: 2759

* Oktober: 3678

* November: 5093

Desuden viser de foreløbige registreringer fra de første 13 dage i december, at der er kommet 1400 asylansøgninger. Over samme periode i november var det tal 2200. Tallene fra december kan dog blive justeret.

Kilde: Udlændingeministeriet/ritzau/