Politik

Tidligere S-borgmester om Frederiksens indrømmelse: - Kommer lidt sent

Hvis vi havde lyttet mere til vestegnsborgmestrene i 1980’erne og 1990’erne, så havde Danmark en anden udlændinge- og flygtningepolitik i dag, som både havde gavnet flygtninge enkeltvis, men også Danmark som helhed.

Således lød indrømmelsen fra Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen under et interview på DR 2 tirsdag aften.

I dag sidder Per Madsen, som var borgmester for socialdemokraterne i Ishøj uafbrudt i 26 år – 1974 til 2000 – og glæder sig over indrømmelsen. Den burde bare være kommet noget før. 

- Jeg er glad for, at Mette Frederiksen endelig erkender, at vi havde ret, men indrømmelsen kommer lidt sent, siger Per Madsen, der i dag er 86 år gammel, men som stadig følger politik tæt.

Angreb partiledelse

Den tidligere Ishøj-borgmester blev under sin tid på rådhuset kendt for sine angreb på den socialdemokratiske regerings flygtninge- og indvandrerpolitik.

Blandt andet fordi hans egen kommune modtog et meget stort antal flygtninge i 1980’erne, mens de rigere kommuner slap for at tage del i fordelingen.

I Ishøj modtog man mange flygtninge på grund af de mange sociale boligbyggerier, hvilket resulterede i ghettoer og dårlig integration – ikke kun i Ishøj men i flere vestegnskommuner. Per Madsen appellerede dengang insisterende på en kvotefordeling af flygtninge.

Men Per Madsen talte dengang oftest for døve ører, og det erkendte Mette Frederiksen åbent i Deadline-interviewet tirsdag. 

- De fleste af os tog fejl dengang. Det er ikke kun den daværende socialdemokratiske ledelses ansvar. Det er også alle vi andre. Vestegnsborgmestrene havde ret i deres kritik, indrømmede hun. 

I Ishøj var det det skævvredne fordeling, der fik Per Madsen op ad borgmesterstolen, og han advarede gentagne gange om, at det danske samfund ikke kunne holde til store mængder flygtninge og indvandrere, der ikke blev integreret i ghettoerne. 

- Vi protesterede mod det, fordi vi var bange for udviklingen, hvis det kun var kommuner syd for Frederikssundsvej, der tog i mod flygtninge. Men partiledelsen lukkede totalt af og gjorde alt for at forhindre, at flygtninge kom til Nordsjælland, forklarer Per Madsen.

Ikke egnet til debat

Ifølge den pensionerede borgmester ramte forholdet til partiledelsen et nyt lavpunkt op mod valget i 2001, hvor Socialdemokraternes egen Poul Nyrup Rasmussen sad på statsministerstolen og slog kommunalvalg og folketingsvalget sammen.

Her udsendte partitoppen ifølge Per Madsen en håndbog over, hvilke emner der skulle debatteres op mod valget, og her vendte man det blinde øje mod problemerne med integrationen og ghettodannelserne.

- De ledende socialdemokrater forbød os at diskutere problemet op til valget. Jeg sad selv i indvandrerudvalget for Socialdemokratiet, og vi havde lavet en anbefaling om, hvordan man skulle håndtere flygtningeproblemerne. Men den blev skrottet, fordi man ikke mente, at emnet egnede sig til debat, siger Per Madsen, der understreger, at Venstre og Anders Fogh Rasmussens sejr ved valget i 2001 netop skyldtes den socialdemokratiske berøringsangst over for flygtninge- og indvandrerområdet.

Endelig taget alvorligt

Derfor er Per Madsen glad for, at Socialdemokraternes nye leder tilsyneladende har valgt at se tage problemerne med dårlig integration og ghettodannelser i Danmark alvorligt.

- Den gang ville partiledelsen ikke høre på os, og det blev til sidst pinligt, så jeg er glad for, at Mette Frederiksen nu lader til at tage problemerne alvorligt, forklarer han.

Det er i dag 16 år siden, Per Madsen lagde borgmesterkæden fra sig på rådhuset i Ishøj, og det ærgrer ham stadig, at der ikke i tide blev sat ind.

Han kalder det åbenlyst urimeligt, at det var den kommune i regionen med laveste indkomstniveau, der pludselig måtte trække det største læs.

- Hvis man havde lyttet til os, så havde der været en mere rimelig fordeling af flygtninge, men man lod stå til for længe, fordi man havde berøringsangst, så det klodsede.

Stærk i troen

Mette Frederiksens indrømmelse tirsdag aften på DR 2 falder godt i tråd med hendes indlæg i Stockholm på en konference for de skandinaviske socialdemokrater og fagforbund, Samak, i sidste uge.

Her sagde hun ifølge Ugebrevet A4, at der kan være alvorlige konsekvenser ved at føre en udlændingepolitik magen til den, som man traditionelt er gået ind for i socialdemokratiske regeringer.

Per Madsen glæder sig over, at Mette Frederiksen endelig tør adressere problemerne åbent, og han er overbevist om, at det er vejen frem mod næste folketingsvalg.

- Mette Frederiksen er omgivet af en hær af spindoktorere, men jeg håber, at hun er stærk i troen og kører en socialdemokratisk dagsorden, men hun skal have flokken med sig, og det kan ikke nytte at bøje sig for en populistisk dagsorden. Hvis man åbent melder ud, hvad man står for, så kommer vælgerne også, forklarer Per Madsen.