Støjberg erkender: Ingen ’diamantkufferter’ de sidste 50 år

Hvor mange konkrete sager har der været de sidste 50 år, hvor flygtninge har krydset den danske grænse med en kuffert fuld af diamanter eller andre ædelstene?

Det har Enhedslistens udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen spurgt udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) om – og ministeren har nu svaret: Nul.

- Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet kan ikke henvise til konkrete sager, hvor asylansøgere inden for de seneste 50 år er ankommet til Danmark med en kuffert fuld af diamanter eller andre ædelstene, skriver ministeren i svaret.

Når regeringen med sine seneste stramninger på udlændingeområdet, det omdiskuterede lovforslag L87, vil have mulighed for at inddrage asylansøgeres midler og værdigenstande, er det ellers netop for at forhindre flygtninge med ”diamantkufferter”.

- Vi taler om væsentlige værdigenstande, som ikke har personlig affektionsværdi. Vi taler om en situation, hvor en mand kommer gående med en kuffert fuld af diamanter og samtidig søger ly i Danmark. Det er sgu da kun rimeligt, sagde justitsminister Søren Pind (V), da han tilbage i november gæstede DR2-programmet ”Vi ses hos Clement”.

Dengang erkendte justitsministeren da også, at han ikke vidste, hvor mange af de 25.000 flygtninge, der forventes at komme til Danmark i år.

- Det ved jeg da ikke. Det kan jeg da ikke svare dig på. Det handler jo simpelthen bare om et princip, lød det dengang fra justitsministeren.

EL: Det er ren sniksnak fra Pind

Johanne Schmidt-Nielsen, der stillede spørgsmålet, ryster på hovedet over svaret.

- Svaret viser jo, at Søren Pinds sniksnak om flygtninge der ”kommer gående med en kuffert fuld af diamanter og samtidig søger ly i Danmark” intet har med virkeligheden at gøre. Og hvis der var asylansøgere der kom med andre større værdier end lige præcis diamanter og ædelstene, er jeg i øvrigt helt sikker på, at Støjberg havde skrevet dét, siger hun til TV 2.

Det understreger ifølge Johanne Schmidt-Nielsen det egentlige formål med L87.

- For det første vil regeringen tegne et billede af flygtninge som nogle utaknemmelige nassere. Sådan er virkeligheden ikke. Og for det andet vil man sende signal ud i verden om, at der ikke er rart at være i Danmark. Her kropsvisiterer man mennesker på flugt og hapser deres smykker, siger hun.

TV 2 ville gerne have en kommentar fra justitsminister Søren Pind, men ministeriets presseafdeling meddeler, at ministeren ikke kommenterer på et lovforslag, der retteligt hører hjemme i et andet ministerium.

Vi ville gerne have haft ministerens kommentar til at regeringen vil forhindre flygtninge med ’diamantkufferter’, når der øjensynligt ikke er eksempler på sådanne kufferter i den nyere danmarkshistorie.