Støjberg: Derfor er der flere ulemper end fordele ved flygtningelandsbyer

Idéen om flygtningelandsbyer er bestemt ikke opstået på Inger Støjbergs (V) ministerkontor. Udlændinge- og integrationsministeren ser mange risici i forslaget fra Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne.

- Jeg må sige, at umiddelbart synes jeg, at der er flest ulemper - og faktisk også langt flere end fordele. Men jeg er også klar til at lade mig overbevise, siger ministeren til Ritzau.

Et flertal bestående af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og De Konservative tvinger regeringen til at fremlægge et konkret beslutningsgrundlag for etableringen af statslige flygtningelandsbyer.

Følger beslutningen

Det skal ske inden 1. marts, og Støjberg lover at arbejde loyalt ud fra flertallets beslutning.

- Nu får vi kigget på det, og der er jo meget stor forskel på Socialdemokraternes og Dansk Folkepartis syn på det her. Det er noget af det, vi skal have opklaret. Men jeg vil arbejde loyalt ud fra den folketingsbeslutning, der bliver truffet - og det er, at vi skal have et ordentligt beslutningsgrundlag, siger ministeren.

Inger Støjberg hentyder til, at DF argumenterer for, at flygtningene skal blive i landsbyerne, mens Socialdemokraterne ønsker åbne landsbyer, hvor flygtningene skal være en del af det øvrige samfund. På det punkt hælder regeringen mest til den socialdemokratiske model.

- Det væsentlige er at se på, om de mennesker, der skal bo i flygtningelandsbyerne, også kommer til at bidrage til det danske samfund. Hvis flygtningelandsbyerne bliver en hæmsko for det, er det åbenlyst ikke en god idé, siger Inger Støjberg.

DF rede til kompromis

Hun er bekymret for, om landsbyerne kommer til at bidrage positivt til integrationen.

- Jeg er i tvivl, om man reelt får flere ud på arbejdsmarkedet ved at oprette flygtningelandsbyer. Men lad os nu fået et ordentligt beslutningsgrundlag. Det synes jeg, man skylder.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl har onsdag åbnet for, at flygtningene godt kan komme til at arbejde uden for flygtningelandsbyerne. Men han vil ikke bakke op om en egentlig integrationsindsats i flygtningelandsbyerne.

 - Vi betragter den udfordring, vi står over for, som at spise en elefant. Det gør man ikke i én mundfuld, man tager det bid for bid. Og vi accepterer selvfølgelig, at vi ikke har flertal for at stoppe integrationsindsatsen og hjælpe på en helt anden måde. Så det er et forsøg på at signalere, at vi gerne vil finde en løsning, siger han.