Politik

Massiv kritik: 'Skandaløst' at sende kronprinsparret på charmetur til diktatur

Et dansk erhvervsfremstød i Saudi-Ariabien med kronprinsparret som deltagere er nu løbet ind i problemer allerede før det finder sted.

Flere af deltagerne vil ifølge TV 2s oplysninger overveje at trække støtten til initiativet på grund af den anspændte situation i landet.

Turen med kronprinsparret, der ifølge planen finder sted i slutningen af februar har hidtil været holdt hemmelig, men TV 2 erfarer, at repræsentanter fra en lang række erhverv er på deltagerlisten, der tæller godt 40 tilmeldte.

Erhvervsfremstødet har været planlagt siden november og er arrangeret i samarbejde mellem Udenrigsministeriet og en række erhvervsorganisationer som Dansk Erhverv, Dansk Industri, Håndværksrådet samt Landbrug og Fødevarer. Men den seneste tids uro i Saudi Arabien får altså nu flere virksomheder til at overveje at trække sig.

EL kalder Jensen i samråd

Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen er rystet over regeringens planer.

- Jeg mener det er fuldstændig skandaløst, hvis det er rigtigt, at kongehuset og dansk erhvervsliv er på vej til Saudi-Arabien. Det er et brutalt diktatur, der pisker demokratiforkæmpere og halshugger regeringsmodstandere og lader landets prinser kaste millioner efter Islamisk Stat og andre ekstremister. Det er ikke et land, som det officielle Danmark bør besøge, siger han til TV 2.

Han vil nu kalde udenrigsminister Kristian Jensen (V) i samråd og håber, at han vil aflyse besøget, som han ikke mener, kan ses som andet end opbakning til styret.

- Det går i den helt forkerte retning i Saudi-Arabien. Et land, hvor kvinder ikke må køre bil, og hvor ytrings- og forsamlingsfrihed slet ikke findes, siger Nikolaj Villumsen. 

Også Amnesty International tager afstand fra turen.

- Timingen kunne næsten ikke være værre. Saudi-Arabien fejrede nytåret ved at henrette 47 mennesker, oven på et år hvor vi så en kæmpe stigning i antallet af dødsstraffe og også har set et nedslag på ytringsfriheden. At sende en delegation af den kaliber, der er tale om, af sted på nuværende tidspunkt, det sender et meget symbolsk signal om, at man anerkender og accepterer det, der foregår, siger konstitueret generalsekretær i dansk Amnesty International Trine Christensen til Ritzau. 

 Amnesty International havde hellere set, at man eksempelvis besøgte Myanmar, hvor der er sket synlige tegn på fremskridt for demokrati og frihed,Saudi-Arabien er kendt for at slå hårdt ned på kritikere af styret – og henrettede så sent som den 2. januar den shiamuslimske iranskfødte præst Nimr al-Nimr, der var en vedholdende kritiker af det saudiske kongedømme. Siden da har Iran og Saudi-Arabien været på kollisionskurs.

Og i en netop verserende sag i Saudi-Arabien er aktivisten og bloggeren Raif Badawi, idømt 1000 stokkeslag og 10 års fængsel for at debattere forholdene i Saudi-Arabien på sociale medier.