EU-ekspert: Advarsel om Schengen-kollaps skal tages alvorligt

Det er alvorligt, nÄr EU's prÊsident advarer om, at Schengen kan bryde sammen. I praksis er samarbejdet dog allerede pÄ stand-by, siger EU-professor.

Det er ikke overraskende, at EU's prĂŠsident Donald Tusk i kraftige vendinger advarer om, at Schengen-samarbejdet og den frie bevĂŠgelighed mellem EU's medlemslande er truet.

SĂ„dan lyder vurderingen fra professor Marlene Wind fra Center for EuropĂŠisk Politik ved KĂžbenhavns Universitet. Hun peger pĂ„, at Schengen-samarbejdet allerede er sat pĂ„ stand-by, fordi lande som Danmark, Sverige og Tyskland allerede har indfĂžrt grĂŠnsekontrol og krĂŠver at se pas fra rejsende.

- Schengen er de facto sat ud af kraft, det fungerer ikke som i gamle dage. Jeg er helt enig med Tusk i, at samarbejdet er under massivt pres, siger hun.

Tusk: EU-samarbejdet er truet

Under en tale i Europa-Parlamentet i Strasbourg slÄr Donald Tusk fast, at EU vil mislykkes som politisk projekt, hvis medlemslandene ikke fÄr styr pÄ de ydre grÊnser og de mange flygtninge og indvandrere, der kommer til unionen.

- Vi har kun to mÄneder til at fÄ tingene under kontrol. TopmÞdet til marts er vores sidste chance for at se, om vores strategi virker. Hvis det ikke gÞr, fÄr det alvorlige konsekvenser sÄsom Schengens kollaps, forudser Donald Tusk ifÞlge Reuters.

NÄr EU's stats- og regeringschefer samles til topmÞdet fra 17.-18. marts er det netop den massive tilstrÞmning til Europa, der stÄr Þverst pÄ dagsordenen. Et mÞde, som forventes endnu en gang at udstille den interne uenighed i EU, nÄr det gÊlder hÄndteringen af flygtninge- og migranttilstrÞmningen.

Opsang til Østeuropa

Derfor er der ogsÄ god grund til, at den polske EU-prÊsident allerede nu taler med store ord, forklarer Marlene Wind. Hun vurderer, at Tusks opsang fÞrst og fremmest er rettet mod de central- og ÞsteuropÊiske lande, der er blevet kritiseret for ikke at bidrage til at lÞse den krise, de mange tusinde tilstrÞmmende flygtninge og migranter har udlÞst i det europÊiske fÊllesskab.

- Det her er meget alvorligt. Der er lande i Øst- og Centraleuropa, som helst ikke ser skyggen af en muslim inden for deres grÊnser, og de er ikke med til at lÞfte deres solidariske del af opgaven med flygtninge- og migrantkrisen, siger hun.

Ram dem pÄ pengepungen

EU-professoren peger pÄ, at EU-Kommissionen og RÄdet kan presse de ÞsteuropÊiske regeringer pÄ pengepungen, for at fÄ dem til at lÞfte deres del af ansvaret.

- Man kan for eksempel stoppe udbetalingen af landbrugsstÞtte og regionale stÞttemidler til de lande, indtil de tager deres andel. De penge, man sparer, kan man sÄ bruge i de lande, der rent faktisk lÞfter deres del af opgaven. Det er selvfÞlgelig sidste udvej, men det kan vÊre en idé at antyde det som en trussel, forklarer Marlene Wind.

Schengen-kollaps yderst alvorligt

Hun understreger, at det fÄr enormt store konsekvenser, sÄfremt Schengen-samarbejdet skulle bryde endeligt sammen. Det kommer ikke til kun at handle om, at man skal have passet frem, nÄr man vil ind over grÊnsen til et andet EU-land, pÄpeger hun.

- Hvis Schengen kollapser, vil det betyde et enormt tab af arbejdspladser, vÊkst og velfÊrd. Men hvis det sker midlertidigt for at fÄ styr pÄ de ydre grÊnser, er konsekvenserne mindre uoverskuelige.

Udover afskaffelsen af personkontrol ved de indre grÊnser i EU, er et Þget politi og retligt samarbejde ogsÄ en central del af Schengensamarbejdet.