Politik

EU-ekspert: Advarsel om Schengen-kollaps skal tages alvorligt

Det er alvorligt, når EU's præsident advarer om, at Schengen kan bryde sammen. I praksis er samarbejdet dog allerede på stand-by, siger EU-professor.

Det er ikke overraskende, at EU's præsident Donald Tusk i kraftige vendinger advarer om, at Schengen-samarbejdet og den frie bevægelighed mellem EU's medlemslande er truet.

Sådan lyder vurderingen fra professor Marlene Wind fra Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet. Hun peger på, at Schengen-samarbejdet allerede er sat på stand-by, fordi lande som Danmark, Sverige og Tyskland allerede har indført grænsekontrol og kræver at se pas fra rejsende.

- Schengen er de facto sat ud af kraft, det fungerer ikke som i gamle dage. Jeg er helt enig med Tusk i, at samarbejdet er under massivt pres, siger hun.

Tusk: EU-samarbejdet er truet

Under en tale i Europa-Parlamentet i Strasbourg slår Donald Tusk fast, at EU vil mislykkes som politisk projekt, hvis medlemslandene ikke får styr på de ydre grænser og de mange flygtninge og indvandrere, der kommer til unionen.

- Vi har kun to måneder til at få tingene under kontrol. Topmødet til marts er vores sidste chance for at se, om vores strategi virker. Hvis det ikke gør, får det alvorlige konsekvenser såsom Schengens kollaps, forudser Donald Tusk ifølge Reuters.

Når EU's stats- og regeringschefer samles til topmødet fra 17.-18. marts er det netop den massive tilstrømning til Europa, der står øverst på dagsordenen. Et møde, som forventes endnu en gang at udstille den interne uenighed i EU, når det gælder håndteringen af flygtninge- og migranttilstrømningen.

Opsang til Østeuropa

Derfor er der også god grund til, at den polske EU-præsident allerede nu taler med store ord, forklarer Marlene Wind. Hun vurderer, at Tusks opsang først og fremmest er rettet mod de central- og østeuropæiske lande, der er blevet kritiseret for ikke at bidrage til at løse den krise, de mange tusinde tilstrømmende flygtninge og migranter har udløst i det europæiske fællesskab.

- Det her er meget alvorligt. Der er lande i Øst- og Centraleuropa, som helst ikke ser skyggen af en muslim inden for deres grænser, og de er ikke med til at løfte deres solidariske del af opgaven med flygtninge- og migrantkrisen, siger hun.

Ram dem på pengepungen

EU-professoren peger på, at EU-Kommissionen og Rådet kan presse de østeuropæiske regeringer på pengepungen, for at få dem til at løfte deres del af ansvaret.

- Man kan for eksempel stoppe udbetalingen af landbrugsstøtte og regionale støttemidler til de lande, indtil de tager deres andel. De penge, man sparer, kan man så bruge i de lande, der rent faktisk løfter deres del af opgaven. Det er selvfølgelig sidste udvej, men det kan være en idé at antyde det som en trussel, forklarer Marlene Wind.

Schengen-kollaps yderst alvorligt

Hun understreger, at det får enormt store konsekvenser, såfremt Schengen-samarbejdet skulle bryde endeligt sammen. Det kommer ikke til kun at handle om, at man skal have passet frem, når man vil ind over grænsen til et andet EU-land, påpeger hun.

- Hvis Schengen kollapser, vil det betyde et enormt tab af arbejdspladser, vækst og velfærd. Men hvis det sker midlertidigt for at få styr på de ydre grænser, er konsekvenserne mindre uoverskuelige.

Udover afskaffelsen af personkontrol ved de indre grænser i EU, er et øget politi og retligt samarbejde også en central del af Schengensamarbejdet.