Politik

TIDSLINJE: Helle Thornings op- og nedture

Efter 11 år i forreste linje i Folketinget, og nogle få måneder på bagerste række, siger Danmarks første kvindelige statsminister nu farvel til politi

Helle Thorning-Schmidt siger nu farvel til dansk politik efter 11 år i Folketinget.

I de 11 år har hun ikke tilbragt megen tid på bagerste række som menigt folketingsmedlem. Allerede to måneder efter hun blev valgt til Folketinget blev hun også valgt til formand for Socialdemokraterne.

Og nu - blot syv måneder efter hun gik af som statsminister og partiformand - siger hun nu farvel til Folketinget for at tiltræde en stilling som chef for "Save the Children" i London.

Ti år som partiformand og fire år som statsminister blev det til. På begge poster var hun i øvrigt den første kvinde nogensinde i Danmark.

Se nedenfor en tidslinje over de vigtigste begivenheder - på godt og ondt - i Helle Thorning-Schmidts politiske karriere:

Tidslinje: Helle Thorning-Schmidt

 1. 1999

  1. Europaparlamentet

   Valgt til Europaparlamentet, da hun via et stort antal personlige stemmer fik det tredje, yderste socialdemokratiske mandat. Det var i Europaparlamentet (1999 – 2004) hun fik øgenavnet ”Gucci-Helle” på grund af sin eksklusive smag i håndtasker.

 2. 2005

  1. Folketinget

   8. februar 2005 blev Helle Thorning-Schmidt valgt til Folketinget, som Socialdemokraterne tabte til Anders Fogh Rasmussens Venstre. Efter nederlaget valgte Socialdemokraternes formand Mogens Lykketoft at trække sig tilbage. Blot få dage efter at være valgt til Folketinget meddelte Helle Thorning-Schmidt, at hun var kandidat til posten som partiets formand.

  2. Formand for S

   12. april 2005 blev Helle Thorning-Schmidt valgt til den første kvindelige formand for Socialdemokraterne. Det skete efter en urafstemning i partiet, hvor Helle Thorning-Schmidt slog sin modkandidat Frank Jensen (den nuværende overborgmester i København) med 53 procent af stemmerne mod 47.

 3. 2007

  1. Folketingsvalg

   Helle Thorning-Schmidt taber det første folketingsvalg for S-formand. Anders Fogh Rasmussen fortsætter som formand

 4. 2010

  1. Skattesag

   Juni 2010 skrev BT de første artikler om Helle Thorning-Schmidts såkaldte ”skattesag”. Kernen i sagen var at Helle Thorning-Schmidts mand Stephen Kinnock, der er britisk statsborger, ikke betalte skat i Danmark. Skattesagen kom senere til at handle om, hvorvidt parret havde misbrugt skattefradragsreglerne. Historien førte senere til nedsættelsen af en undersøgelseskommission, der skulle se på Skattemyndighedernes rolle i sagen og om der uretmæssigt var udleveret personlige oplysninger om parrets skatteforhold til pressen.

 5. 2011

  1. Magtskifte

   2011 Folketingsvalget den 15. september resulterer i et snævert flertal til rød blok og til Helle Thorning-Schmidt som statsminister. Hun får 33.000 personlige stemmer (hvilket er fjerde flest efter Lars Løkke Rasmussen, Johanne Schmidt-Nielsen og Pia Kjærsgaard).

  2. Det Sorte Tårn

   Forhandlinger i ”Det Sorte Tårn” på Amager fører til en aftale om en S-R-SF-regering med Helle Thorning-Schmidt som statsminister.

  3. Statsminister

   3. oktober 2011 bliver Helle Thorning-Schmidt udnævnt til Danmarks første kvindelige statsminister

 6. 2014

  1. SF siger farvel

   Februar 2014 forlader SF regeringen efter intern ballade. Regeringen fortsætter som en S-R regering. Forud er gået fem andre ministerrokader.

 7. 2015

  1. Blåt flertal

   Folketingsvalg betyder en ny Venstre-regering i Danmark med Lars Løkke Rasmussen i spidsen. Allerede i løbet af valgnatten meddeler Helle Thorning-Schmidt, at hun trækker sig som formand for Socialdemokraterne.

  2. Ny formand

   En ekstraordinær partikongres vælger Mette Frederiksen til ny formand for Socialdemokraterne

  3. Flygtningehøjkommissær

   Helle Thorning-Schmidt er blandt kandidaterne til et topjob som FN’s næste flygtningehøjkommissær. Men posten går i stedet til en italiensk kandidat.

 8. 2016

  1. Nyt job

   Den nu 49-årige eks-statsminister får nyt job som topchef for den internationale organisation ”Save the Children”.