Politik

Støjberg kommer S i møde og freder vielsesringe

For anden gang på mindre end en uge retter udlændingeminister Inger Støjberg (V) nu i regeringens meget omdiskuterede forslag om at beslaglægge asylansøgeres værdigenstande, herunder vielsesringe, hvis de er af høj værdi.

Fredag aften ændrede Støjberg forslaget, så der kun kunne beslaglægges vielsesringe og andre værdigenstande, hvis de havde en værdi til langt over 10.000 kroner.

Men det var ikke nok for Socialdemokraterne, Liberal Alliance og Konservative, der ønskede yderligere ændringer, og det ønske efterkommer ministeren nu.

Særlig affektionsværdi

Det er således nu helt udelukket, at politiet kan beslaglægge "genstande med en særlig affektionsværdi" - uanset værdien af de genstande. Det fremgår af ændringsforslaget, som TV 2 er kommet i besiddelse af. 

- Ændringen indebærer endvidere, at genstande med en særlig affektionsværdi helt undtages. Sådanne genstande kan f.eks. være vielsesringe, forlovelsesringe, familieportrætter, hæderstegn og lignende. Der sigtes hermed til genstande, som en asylansøger har en særlig følelsesmæssig tilknytning til af personlige grunde uafhængigt af genstandens brugs- eller handelsværdi, og som normalt ikke kan erstattes af en nyindkøbt genstand, fremgår det af ændringsforslaget.

Regeringen har været under massiv kritik siden lovforslaget blev præsenteret. Særligt fordi der har været skabt tvivl om hvorvidt danske myndigheder fremover ville kunne fratage flygtninge deres vielsesringe og andre former for værdigenstande med høj affektionsværdi. Blandt andet amerikanske medier har betegnet forslaget som 'opsigtsvækkende grusomt'. 

Det bliver dog stadig muligt for myndighederne at beslaglægge rede penge eller værdifulde ejendele, der ikke har en særlig affektionsværdi for ejermanden. De midler skal gå til at dække udgifter til kost og logi i forbindelse med asylsagens behandling, og det er helt rimeligt, argumenterede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag for

- Det ville være forkert, hvis vi i forhold til folk, der kommer og søger asyl i Danmark, som måtte være formuende – jeg tror ikke det er særlig typisk forekommende, men det kan forekomme – sagde, at vi afløfter alle udgifter uanset formue. Det ville betyde, at vi ville behandle en asylansøger bedre end en dansk kontanthjælpsmodtager, sagde han og kaldte i samme forbindelse forslaget for "det mest misforståede lovforslag i danmarkshistorien".

S: Det vil være muligt at snyde

Socialdemokraternes udlændingeordfører Dan Jørgensen til TV 2 glæder sig over ændringen:

- Ministeren har efter længere tids pres accepteret, at vielsesringe under ingen omstændigheder skal kunne konfiskeres. Det er vi glade for. Det helt overordnede princip om, at man, hvis man har store værdier, skal betale for sit ophold, har vi hele tiden været enige i, siger 

Dan Jørgensen erkender, at effekter generelt vil have affektionsværdi, hvis ejeren siger det.

- Sådan er det i udgangspunktet. Vi har hele tiden sagt, at vi ikke tror, det vil føre til særlig store konfiskationer, siger Dan Jørgensen.

Giver det ikke mulighed for at snyde? - Jo, det ville eksempelvis være at snyde, hvis man solgte et hus og placerede værdierne i diamanter. Sådan nogen teoretiske tilfælde kan man forestille sig, men vi tror ikke, det vil forekomme særlig ofte. Og jeg må også bare sige, at det er vigtigere at sikre, at dem, der ejer smykker og andet med effektionsværdi ikke behøver frygte, at det bliver taget fra dem end at sørge for fange alle teoretiske tilfælde. 

Tidligere tirsdag truede Socialdemokraternes udviklingsordfører Mette Gjerskov med at gå imod partilinjen i spørgsmålet. Og det skal der være plads til, fortæller Dan Jørgensen. 

- Du må tale med Mette Gjerskov om hvad hun stemmer. Hvis der skulle være en eller to i folketingsgruppen, der stemmer imod, så står det dem jo frit for. Man er ikke bundet af andet end sin egen overbevisning ifølge grundloven, siger han.