Politik

S-profil truer med at gå imod partilinjen: Afviser flere stramninger

Socialdemokraternes udviklingsordfører Mette Gjerskov er klar til at gå direkte imod partilinjen i spørgsmålet om nye stramninger af dansk udlændinge- og asylpolitik.

Det meddeler hun tirsdag eftermiddag – dagen før regeringens forslag til en række stramninger skal førstebehandles i folketingssalen. Stramninger, som også Socialdemokraternes forhandler Dan Jørgensen har givet udtryk for er nødvendige.

- Jeg synes, det er stærkt problematisk. Der er problematisk indhold i det, og så mener jeg, at regeringen har været ufattelig sløset i forhold til, hvilke informationer vi har fået i Folketinget. Så en kombination af de to ting er, at jeg har meddelt gruppen, at med mindre der sker nogle ændringer og vi får nogle bedre informationer, så får jeg meget, meget svært ved at stemme for det her forslag, siger Mette Gjerskov efter et gruppemøde i Socialdemokraterne tirsdag eftermiddag.

Vil du stemme direkte imod? - Det kan godt komme på tale. Men nu synes jeg først, jeg skal se, hvad der kommer fra regeringen. Vi har ikke engang høringsnotatet endnu, så det er på et tyndt grundlag vi træffer beslutningen.

'Jeg går ingen steder'

Mette Gjerskov har tidligere ytret sig kritisk om sit partis linje i udlændingepolitikken, blandt andet i et blogindlæg på TV 2. Men efter tirsdagens gruppemøde vil hun dog ikke sige, at hun er decideret skuffet over sit parti,

- Det, jeg har svært med, er, at vi ikke er stærke nok i forhold til at stille krav til udviklingsbistanden. At gøre noget ved problemet i stedet for kun at lave stramninger. Det er min hovedanke. Der er elementer i det her forslag, som er problematiske. Men jeg tror da, at det vil være fuldstændig retfærdigt at sige, at der ikke er nogen socialdemokrater, der synes, det her er en sjov situation, siger hun og afviser samtidig, at uenigheden kan føre til, at hun melder sig ud af partiet.

- Jeg er socialdemokrat, og det kan der bare ikke laves om på. Jeg går ikke til nogen andre partier. Sådan er det.

Men udlændingepolitikken er jo et ret centralt område? - Ja, det er det.

S har flyttet sig 'rigtig meget'

Kan man godt være uenig med sit parti i sådan et vigtigt spørgsmål? - Ja, det kan man godt, siger hun og fortsætter:

- Jeg synes da det er fair at sige, at vores parti har flyttet sig rigtig meget det sidste halve år. Jeg har bare ikke flyttet mig helt lige så meget. Jeg må selvfølgelig tage de diskussioner i mit parti.

Mette Gjerskov tilføjer samtidig, at hun ikke var den eneste, der på det lukkede gruppemøde gav udtryk for en bekymring. 

- Mit indlæg var ikke det eneste. Det tror jeg ikke, jeg går for langt ved at sige. Det er et lovforslag, som er vidtrækkende, og som debatteres rigtig meget blandt socialdemokrater. Så skulle da være mærkeligt, hvis der ikke også var en diskussion på vores gruppemøde.

TV 2 forsøgte at få en kommentar fra partiformand Mette Frederiksen, men hun afviste på vej ud fra gruppemødet at kommentere sagen. Socialdemokraternes partitop bakker op om regeringens forslag til stramninger, dog har partiet betænkeligheder ved den del af forslaget, der handler om at beslaglægge flygtninges værdigenstande.