Politik

LA kan ikke længere garantere regeringens overlevelse

Efter dagens melding fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om, at forhandlingerne om en skattereform først går i gang efter sommerferien, tager Liberal Alliance nu konsekvensen.

I tråd med hvad han sagde i går, understreger partiets politiske leder Anders Samuelsen nu, at han ikke længere kan love at holde hånden under regeringen.

- Løkke er løbet fra den aftale, vi opfatter, vi havde, nemlig regeringsgrundlaget. Derfor kan vi selvfølgelig ikke give en garanti i forhold til regeringens overlevelse. Den garanti, vi har givet tidligere er væk.

Anders Samuelsen afviser at stemme for et mistillidsvotum, men han siger, at regeringen vil få en sværere gang på jord. 

- I løbet af efteråret var vi meget hjælpsomme, da regeringen kom ud i to store udfordringer. Den ene var DF, der kom i klemme i forhold til boligstøtte. Der kunne vi bare have sat os på bagbenene og henvist til at vi havde en aftale, siger han. 

Ingen automatik længere

I stedet fandt man en mindelig løsning. Det gjorde man også i forhold til behandlingen af stramninger på udlændingeområdet.

- Det er bestemt ikke Liberal Alliances kop the, at man går uden om almindelige høringsregler, men vi var fleksible og fandt en løsning, siger Anders Samuelsen.

Der er nu ikke længere nogen automatik i, at regeringen og LA kan "finde hinanden" i lignende sager.

- Regeringen ville have fået en nemmere vej gennem livet ved at repsektere, at den skal vise respekt over for Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, og Liberal Alliance. Her er et kernepunkt, der er virkelig vigtigt for Liberal Alliance, nemlig at vi får skabt vækst og arbejdspladser. Her vælger regeringen så en lidt søgt undskyldning om, at man lige skal lige en 2025-plan. Enhver, der kender centraladministrationen ved, at sådan en kan man lave på en fem-seks timer.

Det er regeringen selv, der har bragt sig i denne - ifølge Anders Samuelsen "meget farlige" - situation. Og farligt kan det blive, understreger han gang på gang. 

- Jeg er ikke i politik for at sikre, at en statsminister med en bestemt farve har magten, siger Anders Samuelsen.

Under den tidligere regerings levetid fremsatte Enhedslisten flere gange trusler om at vælte regeringen, men gjorde aldrig alvor af det.