Politik

Tiltalt for trusler mod Støjberg og Løkke: Jeg var bare en syg mand

Lange Facebook-opslag om islamisk terror og om at dræbe de vantro – herunder en trussel om at slagte, nedskyde og sprænge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i luften var udtryk for en syg mands tanker.

Det kom frem mandag i Retten på Frederiksberg, hvor en 32-årig mand med diagnosticeret paranoid skizofreni var på anklagebænken og tiltalt efter straffelovens paragraf 114 for terrortrusler mod Danmark.

- Jeg var bare en syg mand, siger den 32-årige under afhøringen. Jeg har ingen våben eller noget, sagde han ifølge Ritzau i retten, da han skulle forklare sin besked til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter valget.

- Nå så du er den nye statsminister. Vid at det i så med Omar kun er begyndelsen på de mange terrorangreb dette land kommer til at være vidne til in sha Allah. Overalt på kloden er der folk som har jalousi for deres Profet fred være med ham og får jeg muligheden en dag selv, gør jeg det gerne. Gør jer klare til at blive slagtet i jeres gader, ved at blive kørt ned, skudt ned og sprunget i luften, skrev han – og sendte stort set samme besked til Inger Støjberg.

En 'provokation'

Hvis ikke det er terrorisme, hvad er det så, ville anklager Anders Larsson vide.

- Det er en provokation, hvis det er noget, lød det fra tiltalte, der også erkendte, at han går ind for terror.

- Hvis du ser på alle dem, der kæmper mod USA, er der jo ingen, der kalder dem frihedskæmpere eller soldater. Det er jer, der kalder dem terrorister, og så må jeg jo være det. Jeg mener ikke, jeg er terrorist lige nu. Men hvis islam siger, at jeg skal være terrorist for at være muslim, må I kalde mig det, fortalte han i retten ifølge Ekstra Bladet.

Hans forsvarer, advokat Peter Hjørne, kræver sin klient frifundet.

- Det er ikke terror, hvad han har udtalt. Man må også se på, hvem der har sagt det. Han har ingen tilknytning til terrororganisationer. Det vrøvl, han har skrevet er kun et udslag af, at han har været forkert medicineret, da han skrev det.

Forsvarer: Ingen handlinger bag

Ifølge Peter Hjørne er der ikke tale om alvorlige trusler.

- Udtalelserne fra min klient er ikke forbundet med handlinger. De sager, hvor der er sket domfældelse, har det været udtalelser der er kommet i forbindelse med handlinger.

Tiltalte er ganske vist ikke forbundet med terrororganisationer, men han er en god ven af Said Mansour – også kendt som ”boghandleren fra Brønshøj”, der er dømt for at opildne til terror. Ligesom Mansour har tiltalte også skrevet på Facebook, at ”terror er en pligt”.

Under afhøringen erklærede den tiltalte sig som modstander af demokratiet.

- Hvis der fandtes en islamisk stat, der er stabil, kunne jeg rejse derhen, forklarer manden, der er født i det tidligere Sovjetunionen og levede nogle år i Georgien, før han med sin mor kom til Danmark. I dag er han statsløs.

I en tidligere straffesag om terrortrusler i 2006 sendte han en truende besked til partiet Venstre som reaktion på partiets opbakning til Irakkrigen. Her angav han sin stilling som muslim og firmaet som ”Islam”. Dengang, forklarede han, var det hans hensigt at skabe panik. Men sådan er det ikke i den aktuelle sag, forsikrer han.

I den første sag undgik han at blive udvist, men blev i stedet idømt psykiatrisk behandling. Anklagemyndigheden kræver nu atter behandling efterfulgt af udvisning af Danmark.

Der er afsat yderligere fire retsdage til sagen.