Politik

Radikale langer ud efter S: Taler falsk om udlændinge

Socialdemokraterne opstiller en falsk modsætning, når de påstår, at udgifter til flygtninge vil æde ethvert økonomisk overskud, som ellers kunne blive brugt på velfærd.

Det fastslår De Radikales leder, Morten Østergaard, forud for partiets nytårsstævne i Nyborg, hvor han lørdag skal debattere flygtninge og udlændinge med S-formand Mette Frederiksen.

- Falsummet er at skulle vælge mellem en humanistisk tilgang og velfærden,« siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag.

Gruppeformand Henrik Sass Larsen (S) begrundede før jul den socialdemokratiske strammerkurs med, at partiet ikke vil ”ofre velfærdssamfundet i humanismens navn”.

Den sammenstilling opponerer Morten Østergaard meget imod:

- Jeg vil vende mig kraftigt imod at udpege enkelte befolkningsgrupper som værende en trussel mod velfærden. Tænk, hvis vi tog en hvilken som helst anden gruppe, der trækker store veksler på velfærden - mennesker med handicap eller plejekrævende ældre - og sagde, at de stjæler vores velfærd, fordi de er dyre, og der bliver flere af dem.

Jyllands-Posten har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Henrik Sass Larsen. Udlændingeordfører Dan Jørgensen (S) undrer sig over det radikale udfald:

- Det er en smule virkelighedsfjernt, hvis man ikke anerkender, at der er store økonomiske udfordringer forbundet med de store mængder af udlændinge, vi får lige nu.

Analytiker: Vigtigt for R at sende signaler på udlændingepolitikken

Ifølge Jyllands-Postens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen, er det vigtigt for Radikale Venstre at lægge afstand til den tidligere regeringspartner inden for netop udlændingepolitiken.

- Jeg tror meget gerne, han (Morten Østergaard, red.) vil signalere, at de radikale mener noget ganske andet end Socialdemokraterne på det her punkt. De mener også noget andet end Venstre. Og det er meget vigtigt for de radikale at stå enormt stærkt på den her udlændingedagsorden, som er en vare, de har på hylderne, som ikke ret mange andre partier har.

Marchen Neel Gjertsen påpeger, at Socialdemokraterne i løbet af efteråret har deltaget i flere udlændingepolitiske aftaler med den blå blok, mens Radikale Venstre er "blevet tilbage på perronen". Derfor bliver det spændende at se, hvad uenighederne betyder for en eventuel genetablering af det tidligere regeringssamarbejde, siger hun.

- Jeg tror, man i den kommende tid måske vil se Socialdemokraterne åbne i vælgernes tankegang for et scenarie, der hedder, at man laver en etpartiregering ligesom Venstre.

TV 2 følger lørdagen igennem Radikale Venstres nytårsstævne.