Politik

Mette F til Østergaard: Urimeligt at ufaglærte skal betale for flygtningekrisen

Det er urimeligt og vil presse nogle af arbejdsmarkedets svageste, når Radikale Venstre foreslår, at flygtninge skal kunne arbejde for mindre end den nuværende mindsteløn.

Sådan lyder det fra Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen.

Udtalelsen faldt under en debat på lørdagens radikale nytårsstævne, hvor værten, politisk leder Morten Østergaard, kom ud i en hård debat med sin tidligere regeringspartner.

Morten Østergaard argumenterer i lørdagens Berlingske for, at forslaget om en såkaldt indslusningsløn til flygtninge skal være med til at forhindre den nuværende situation, hvor mange udlændinge står uden for arbejdsmarkedet.

Men hos Socialdemokraterne mener Mette Frederiksen ikke, at det er den rigtige vej at gå.

Hun siger, at mange flygtninge har få kompetencer i forhold til at træde ind på det danske arbejdsmarked, og sænkes lønnen for dem, vil det skabe et lønpres på danskere, der i dag befinder sig i den nederste del.

- Konsekvensen vil være, at den ufaglærte og faglærte danske lønmodtager er dem, der kommer til at betale en pris på grund af flygtningekrisen, og det er simpelthen ikke rimeligt. Det er en forkert vej at gå, siger Mette Frederiksen.

Østergaard: Vi vil ikke sætte lønnen ned for ufaglærte

Morten Østergaard afviser, at han vil sætte mindstelønningerne for ufaglærte og faglærte ned. Han betoner, at det kun drejer sig om de mange flygtninge, der ellers er langt fra arbejdsmarkedet, som skal have muligheden for at komme ind på det via en lavere midlertidig løn.

Mette Frederiksen mener, at indslusningslønnen i praksis vil være med til at skabe et pres på mindstelønningerne til skade for almindelige lønmodtagere, men det er Morten Østergaard uenig i.

- Jeg synes, man skal passe på med at lave tabuer og sige, at der er veje, vi ikke vil gå, siger Morten Østergaard og henvender sig direkte til den socialdemokratiske formand:

- Det vi taler om, Mette, hvis vi skal diskutere det reelt, det er i en tidsbegrænset periode at lade folk, der er i en bestemt situation, komme ind og blive integreret på en dansk arbejdsplads og den vej igennem få et fodfæste på arbejdsmarkedet, siger Morten Østergaard.

Han siger, at tankegangen bag forslaget er, at den midlertidigt lavere løn skal ses som en form for modydelse til samfundet, men det argument køber Mette Frederiksen ikke.

- Vi bliver nødt til at forholde os til, at du på en og samme weekend foreslår at sænke topskatten og efterfølgende sætte lønnen ned på den nederste del af det danske arbejdsmarked. Den cocktail vil ramme de dårligst stillede, og det er en forkert vej at gå, siger hun.

TV 2 dækker weekenden igennem Radikale Venstres nytårsstævne.