Politik

Støjberg ændrer forslag: Her er grænsen for hvornår flygtninges værdier kan beslaglægges

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) ændrer nu i det meget omtalte og udskældte lovforslag, der giver myndigheder mulighed for at beslaglægge asylansøgeres værdigenstande.

Konkret bliver beløbsgrænsen for hvornår asylansøgeres kontante midler kan beslaglægges ændret fra oprindeligt 3.000 kroner til 10.000 kroner.

Derudover betyder ændringerne ifølge ministeriet, at "almindelige brugsgenstande som eksempelvis ure og mobiltelefoner som udgangspunkt ikke vil blive taget i forvaring, og personlige genstande med en særlig affektionsværdi vil som altovervejende hovedregel ikke blive taget i bevaring."

Regeringen har været under massiv kritik siden lovforslaget blev præsenteret. Særligt fordi der har været skabt tvivl om hvorvidt danske myndigheder fremover ville kunne fratage flygtninge deres vielsesringe og andre former for værdigenstande med høj affektionsværdi. Blandt andet amerikanske medier har betegnet forslaget som 'opsigtsvækkende grusomt'. Det er den kritik, Støjberg prøver at imødekomme ved nu at præcisere, at visse genstande "som altovervejende hovedregel ikke blive taget i bevaring." Genstande, der falder i den kategori er blandt andet "forlovelsesringe, familieportrætter, hæderstegn og lignende" fremgår det af ændringerne.

Støjberg: Man skal forsørge sig selv

Støjberg har tidligere afvist den hårde kritik af lovforslaget og argumenteret for, at det kun er rimeligt, at personer der søger asyl i Danmark, og ankommer med værdigenstande, selv skal være med til at finansiere deres ophold ved hjælp af disse værdier.

- Det er der nu ingen grund til at kritisere, da det jo allerede i dag er sådan, at hvis man som dansker har værdigenstande for over 10.000 kr., så kan det kræves, at det skal sælges før man kan modtage kontanthjælp, har Inger Støjberg skrevet på sin Facebook-profil:

- I Danmark skal man nemlig forsøge sig selv, hvis man kan. Det er kun rimeligt, og det gælder nu alle - ligegyldigt om man har levet i Danmark hele sit liv eller om man lige er kommet hertil, lød det fra Støjberg.

Fredag eftermiddag - efter offentliggørelsen af ændringerne til lovforslaget - siger udlændingeministeren til Ritzau: 

- Der har været tvivl om, hvorvidt man kunne få lov til at beholde eksempelvis sin vielsesring. Og selvfølgelig kan man beholde en helt almindelig vielsesring, når man kommer til Danmark, og det har jeg ønsket at præcisere.

Du kan læse hele regeringens faktaark om ændringerne her.