Politik

De kornfede uddannelser var en stor, fed løgn

Det var et hårdt efterår for eleverne og lærerne rundt omkring på gymnasierne og erhvervsuddannelserne. Efter måneders prædiken fra ministrene, Ellen Trane Nørby og Esben Lunde Larsen, om, at uddannelsesinstitutionerne var blevet kornfede, besluttede regeringen at vedtage en milliardbesparelse på ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser.

Ifølge Ellen Trane Nørby kunne gymnasierne effektivisere sig til besparelsen ved at gøre ting smartere. Penge havde ikke noget med kvalitet at gøre, og alt for længe havde for mange gymnasier haft overskud.

Det hele var bare en stor, fed løgn

Nu viser nye tal fra tænketanken tænketanken Kraka imidlertid, at danske gymnasier og erhvervsuddannelser har færre penge per elev end gennemsnittet i OECD og samtidig lander på en 24.-plads efter lande som Mexico og Slovenien.

Imens ministrene har gået rundt og kaldt uddannelserne for kornfede, så har det reelle tal for gymnasiernes og erhvervsuddannelsernes finansiering altså været, at vi i Danmark bruger færre penge per gymnasieelev end i Mexico.

Mexico ligger i Spanien

Det minder mig af uransalige årsager om Nephew-sangen ”Mexico ligger i Spanien.” På samme måde som dét udsagn er en løgn, så er udsagnet om, at de danske uddannelser skulle være kornfede en lige så stor, (korn)fed løgn.

Nu er spørgsmålet bare om Ellen Trane Nørby så tør tage konsekvensen. Med de her tal er det tydeligt for enhver, at der er brug for, at man trækker de fremtidige besparelser på uddannelse tilbage.

Danmark har brug for stærke uddannelser, der kan udvikle og danne den enkelte elev. Danmark har brug for stærke uddannelser, hvis vi skal have kloge hoveder og hænder at leve af i fremtiden.