Politik

Dansk Industri spår lukrativ fremtid i Iran efter ministerbesøg

Dansk Industri tror på, at danske selskaber snart vil kunne få ordrer til Iran efter udenrigsministerens og DI's charmetur til landet.

Der var håndtryk og brede smil, da Dansk Industri, udenrigsminister Kristian Jensen (V) og 58 danske virksomheder mandag og tirsdag var på charmetur til Iran.

Den skulle gøde jorden for ordrer og omsætning til, når sanktionerne mod landet som forventet bliver løftet senere i år.

Dansk Industri er tilfreds og venter, at turen har lagt fundamentet for, at danske selskaber kan tage sin del af det iranske marked.

- Jeg synes, at turen forløb over forventning. Vi blev meget vel modtaget, og der var meget stor interesse for vores delegation, siger direktør i Dansk Industri Thomas Bustrup.

- Kvaliteten var god

Han noterer sig, at op mod 300 iranske forretningsfolk var mødt op til arrangementet, og at de medrejsende danske virksomheder var godt tilfredse.

- Selskaberne har fortalt, at kvaliteten af møderne var god. Det var seriøse forretningsfolk, der mødte op, og de var interesseret i at lave aftaler. Det kan lyde let, men det er bestemt ikke altid, det går sådan, siger Thomas Bustrup.

Med rejsen er hans mavefornemmelse, at danske selskaber vil stå godt i forhold til at udnytte det 80 millioner mennesker store marked, der åbner sig, når sanktionerne mod Iran forventeligt bliver løftet.

Sanktioner afskrækker ikke DI

Sanktionerne mod landet forventes lempet senere i år oven på den aftale om landets atomvåbenprogram, der i 2015 blev indgået med USA, EU, Rusland og Kina.

Sanktionerne blev indført på grund af Irans atomprogram. Iran er stadig et land, der er på kollisionskurs med Vesten og menneskerettighederne. Blandt andre ting henrettede Iran 830 mennesker i de første 10 måneder af 2015, flere af religiøse årsager.

Det er ikke noget, der holder DI fra at samarbejde med landet.

- Det er meget sjældent, at forretningsfolk blander sig i politik. Der er sikkert nogen, der ikke ønsker at drive forretning i Iran på grund af politiske årsager. Men os i Dansk Industri vi driver ikke udenrigspolitik, siger Thomas Bustrup og fortsætter:

- Vi følger den politik, Danmark fører. Så hvis der indføres sanktioner, så følger vi dem. Og når de hæves, så følger vi den beslutning. Vi har ikke en liste og gode eller dårlige lande.

Danmark eksporterede i 2015 for omkring en milliarder kroner til Iran. Udenrigsministeriet mener, at det tal kan øges med 500 millioner kroner.